Έπειτα από τη συμφωνία των κ.κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη έκλεισε οριστικά το deal για την απορρόφηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η συμφωνία έγινε με τους ευνοϊκότερους υπό τις παρούσες συνθήκες όρους, βάσει της ανακοίνωσης, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν περαιτέρω επίσημη ενημέρωση.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που συνεδριάζει φέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχει αποδεχθεί την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται πλέον η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία έχει αποσταλεί ο σχετικός φάκελος, προκειμένου να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του κυπριακού ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δύο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι’ αυτό ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει τις ευχαριστίες του.

Να σημειωθεί ότι στις 15.00 συνεδριάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να εξετάσει τις προσφορές που έχουν κατατεθεί για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.

Σε μυστική συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης έκλεισε το deal

Η απόφαση για την απορρόφηση των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ελήφθη σε μυστική συνάντηση που είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος. Ύστερα από τη σύσκεψη ελήφθη η απόφαση να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες εξαγοράς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται, καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης