Ο επικεφαλής της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, Τζιν Λικούν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δήλωσε ότι τουλάχιστον 35 χώρες έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν σε αυτήν. Η καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση συμμετοχής στην Τράπεζα είναι η 31η Μαρτίου 2015.
Έως τώρα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Νέα Ζηλανδία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην Τράπεζα, είπε από το Πεκίνο ο Λικούν. Εξάλλου, αίτηση για να γίνουν ιδρυτικά μέλη της προσπάθειας έχουν εκφράσει από την Ευρώπη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και το Λουξεμβούργο.
«Έως τη λήξη της προθεσμίας (31 Μαρτίου) ελπίζουμε ότι 35 χώρες θα έχουν γίνει ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας» υπογράμμισε ο Λικούν.
Νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Λου Τζιβέι, είχε υπογραμμίσει ότι 27 χώρες έχουν υπογράψει ώστε να συμμετάσχουν επενδύοντας περίπου 50 δισ. δολάρια σε αρχικό στάδιο στην Τράπεζα. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ πρότειναν αρχικά η νέα Τράπεζα να συνεργαστεί άμεσα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Ουάσινγκτον δεν έκρυψε ότι ανησυχεί για τη διαρκώς αυξανόμενη διπλωματική επιρροή που μπορεί να ασκεί μέσω της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας η Κίνα, σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal.
Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ ζήτησαν σε πρώτη φάση από τις χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα να το «σκεφτούν δύο φορές».
Ωστόσο, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχουν ήδη εκδηλώσει αρκετά κράτη για συμμετοχή στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα, οι Αμερικανοί φαίνεται ότι αλλάζουν στάση.
Σύμφωνα με την Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Θησαυροφυλακίου, Νέιθαν Σιτς είπε: «Οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν νέα ιδρύματα που θα προάγουν και θα ενδυναμώσουν τη διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική».