H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο να αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης σε αναλογία μεγαλύτερη από αυτή της συμμετοχής των κρατών στο μετοχικό της κεφάλαιο, σύμφωνα με πηγές του κεντρικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στην κατάργηση της αναλογίας αυτής.

Οι αγορές των ομολόγων σημείωσαν σημαντική άνοδο τις τελευταίες ώρες, έπειτα από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι η ΕΚΤ εξετάζει την κατάργηση του κριτηρίου της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιό της, λόγω της έλλειψης γερμανικών ομολόγων, τα οποία οι επενδυτές θεωρούν ως ασφαλή και έχουν σπεύσει να τα αγοράζουν μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές, ωστόσο, που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΚΤ δήλωσαν ότι θα εξεταστούν πρώτα μία σειρά από άλλες αλλαγές πριν από μία τέτοια κίνηση, η οποία θα είχε μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου υπάρχει ήδη δυσφορία πολλών για το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Στην περίπτωση έλλειψης ομολόγων για αγορά η ΕΚΤ θα εξετάσει πρώτα την αύξηση του ποσοστού των τίτλων που μπορεί να αγοράζει από κάθε έκδοση, στην οποία δεν υπάρχει προστασία με ρήτρες συλλογικής δράσης. Παράλληλα, τίθεται επί τάπητος το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τους κανόνες σχετικά με το ποια στοιχεία ενεργητικού μπορεί να αγοράζει, ώστε να διευρύνει τους επιλέξιμους τίτλους.

«Όπως στο παρελθόν, θα τροποποιήσουμε τους κανόνες, αν είναι ανάγκη, αλλά αυτό δεν βρίσκεται τώρα στην ατζέντα» δήλωσε στο Reuters μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ με καλή γνώση της υφιστάμενης κατάστασης, προσθέτοντας: «Θα ανέμενα να είναι αρκετά τεχνικές οι αλλαγές αυτές. Το κριτήριο της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο θα είναι, ωστόσο, πολιτική αλλαγή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης