Νο1 στόχος του Υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη εσόδων είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής που οργιάζει και θυμίζει «Λερναία Ύδρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς οπότε θα μπορούν να δουν άμεσα υπόλοιπα καταθέσεων αλλά και κινήσεις σε βάθος δεκαετίαςΜετά και τη δέσμευση της κυβέρνησης ενώπιον των εταίρων για ελέγχους στις περιβόητες λίστες, οι δανειστές ζητούν αυτές τις μεταρρυθμίσεις (σ.σ. και την απόλυτη εφαρμογή τους) ως προαπαιτούμενα μέτρα εν όψει της συμφωνίας.

Το πλαίσιο του ελέγχου της μεγάλης φοροδιαφυγής αλλάζει ριζικά, σύμφωνα με πληροφορίας του Mega. Το ΥΠΟΙΚ δίνει τη δυνατότητα σε πιστοποιημένους ελεγκτές να έχουν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και στους τραπεζικούς λογαριασμούς με στόχο τη διασταύρωση στοιχείων και κινήσεων σε βάθος δεκαετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι έλεγχοι θα γίνονται πλέον με τα εξής στάδια:

• Εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου.
• Πιστοποιημένοι ελεγκτές (υπάρχουν περίπου 100 στο ΚΕΦΟΜΕΠ) θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς οπότε θα μπορούν να δουν άμεσα υπόλοιπα καταθέσεων αλλά και κινήσεις σε βάθος δεκαετίας.
• Αφού γίνουν οι διασταυρώσεις ο ελεγκτής θα στέλνει ειδοποιητήριο έγγραφο στον οικονομικό εισαγγελέα.
• Ο οικονομικός εισαγγελέας θα διατάζει τη δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου ώστε η αρμόδια ελεγκτική Αρχή να κάνει τους τελικούς ελέγχους.

Τεχνικά οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και αύριο, ενώ η διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι το ότι ο ελεγκτής δεν θα χρειάζεται να υποβάλει αίτημα στο ΚΕΠΥΟ και το ΚΕΠΥΟ στην ανάλογη τράπεζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης