Nέα χαλάρωση των capital controls αναμένεται να γίνει προσεχώς, οπότε και θα δημοσιευτεί απόφαση με την οποία θα επιτρέπεται ελεύθερα το «σπάσιμο» προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς επίσης και η δυνατότητα αποπληρωμής δανείων.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr oι δύο αυτές κινήσεις δεν θα είναι αλληλένδετες, δηλαδή το «σπάσιμο» προθεσμιακής κατάθεσης δεν θα επιτρέπεται με σκοπό την αποπληρωμή δανείου, αλλά θα λειτουργούν η καθεμία αυτόνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τα δάνεια θα δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής μέχρι του 50% του συνολικού τους υπολοίπου.

Ειδικότερα, στην παρούσα φάση συζητείται ο χαρακτηρισμός ως «νέου χρήματος» για όσες καταθέσεις θα γίνονται από επιχειρήσεις, αλλά και από ιδιώτες ούτως ώστε αυτές να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα. Αυτό σημαίνει ότι για τις καταθέσεις αυτές, ο καταθέτης θα μπορεί να κάνει ανάληψη για όποιο ποσό θέλει και χωρίς να υπόκειται στον περιορισμό των 420 ευρώ εβδομαδιαίως. Γενικότερα, πάντως, στα υπό διαπραγμάτευση μέτρα χαλάρωσης δεν βρίσκεται ακόμη η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σχετική ανάγκη. Ο χαρακτηρισμός ως “νέο χρήμα” με το παράλληλο προνόμιο της ελεύθερης διακίνησης, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, όσο και για την τόνωση της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για τον χαρακτηρισμό καταθέσεων ως «νέο χρήμα» έχουν γίνει για ποσά μέχρι 20.000 – 30.000 ευρώ. Ωστόσο, μπορεί το πλαφόν να είναι τελικώς υψηλότερο ή να μην υπάρξει περιορισμός στο ύψος των νέων καταθέσεων που θα έρθουν στις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης