Μάλλον απίθανη θεωρείται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σκόπιμα ή λόγω κάποιου «ατυχήματος», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν μπορεί να βρεθεί υποχρεωμένη να εισαγάγει εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, σε συνδυασμό με το ευρώ, εφόσον δεν επιτευχθεί σύμφωνα συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπενθυμίζοντας παράλληλα την προειδοποίηση αξιωματούχου αυτή την εβδομάδα ότι η Αθήνα ενδέχεται να ξεμείνει από ευρώ έως τις 20 Απριλίου.

​«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει τίτλους κάποιας μορφής που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους»«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs (από το «I Owe You», δηλαδή «σου χρωστάω»), τίτλους κάποιας μορφής που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή συγκεκριμένου ποσού στον κάτοχό τους», σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο. 

«Αυτού του είδους οι τίτλοι θα συναλλάσσονταν στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση έναντι του ευρώ και θα μετατρέπονταν σε ”νόμισμα” παράλληλα με το ευρώ» προσθέτει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τα IOUs δεν θα γίνονταν ευρέως αποδεκτά για κάθε είδους συναλλαγή, όπως για αγορές σε καταστήματα, αλλά θα χρησιμοποιούνταν για την αποπληρωμή λογαριασμών προς το κράτος, τουλάχιστον αρχικά.

Στη συνέχεια, αν η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα, θα αναγκαστεί να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για να αποτρέψει τη μαζική φυγή καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο, αναφέρει το δημοσίευμα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα κρατούσε τα ευρώ από την καταβολή φόρων για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη στάση πληρωμών.

​«Αυτός ο διακανονισμός θα ήταν προσωρινός, για να κρατηθεί
η κυβέρνηση, με την ελπίδα
ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους εταίρους
ώστε να ξεκλειδώσει
περισσότερα χρήματα»
«Αυτός ο διακανονισμός θα ήταν προσωρινός, για να κρατηθεί η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους εταίρους ώστε να ξεκλειδώσει περισσότερα χρήματα» υποστηρίζει άλλος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters. 

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Αθήνα αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, αν κι έχει στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να αναβάλει τις πληρωμές στο εσωτερικό για να εξυπηρετήσει το χρέος. «Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκάσεις μια χώρα να φύγει από το ευρώ ή από την ΕΕ και η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει από μόνη της». 

«Εάν θέλουν να χρεοκοπήσουν, είναι καλύτερα να το κάνουν μέσα στην ευρωζώνη παρά έξω από αυτή» υπογραμμίζει τρίτος αξιωματούχος.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα έκανε η ΕΚΤ με τις ελληνικές τράπεζες: Θα τις άφηνε να καταρρεύσουν, αναγκάζοντάς τες να ανακεφαλαιοποιηθούν με το νέο νόμισμα; Ή θα μπορούσε ίσως να συμφωνήσει, εφόσον η κατάρρευση είχε τόσο τρομακτικές συνέπειες, να τις ανακεφαλαιοποιήσει μέσω του ESM;

Το Reuters ολοκληρώνει πάντως την ανάλυσή του τονίζοντας ότι οι επιλογές αυτές είναι θεωρητικές και δεν έχουν καν συζητηθεί επίσημα, όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι που επικαλείται.

Πηγή: imerisia

Διαβάστε ακόμη: Σφίγγει ο κλοιός της ρευστότητας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης