Η Ουκρανία θα κληθεί να καταβάλει στη Ρωσία 378 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και 365 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας σήμερα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία και η Ουκρανία προσπαθούν να διευθετήσουν την διένεξή τους για το αέριο μετά τη διακοπή του εφοδιασμού του Κιέβου από τη Μόσχα τον Ιούνιο, εξαιτίας των ανείσπρακτων οφειλών της ουκρανικής πλευράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε με τη δήλωσή του αυτή τους αριθμούς τους οποίους ανακοίνωσε νωρίτερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Μιλώντας ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, ο Γιατσενιούκ ανέφερε νωρίτερα πως η θέση του Κιέβου στις τριμερείς διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι πως η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι 378 δολάρια στα τέλη του 2014 και να μειωθεί στα 365 το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να αποπληρώσει τις οφειλές του για το αέριο που έχει ήδη προμηθευτεί αμέσως μόλις συναφθεί μια συμφωνία με τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ποσό ύψους 1,45 δισεκ. δολαρίων θα καταβληθεί αμέσως, ενώ ένα επιπλέον ποσό 1,65 δισεκ. δολαρίων θα αποπληρωθεί ως το τέλος του έτους, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ακόμη, ο Γιατσενιούκ ανέφερε ότι το Κίεβο ζητεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στην αποπληρωμή του ποσού αυτού.

«Σήμερα, θα μιλήσω τηλεφωνικά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν και την Γερμανίδα καγκελάριο (Άγγελα) Μέρκελ» για να εξευρεθούν πρωτίστως «τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν (…) να αποπληρωθούν οι οφειλές μας για την ενέργεια», είπε ο Γιατσενιούκ.

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξάγουν από χθες συνομιλίες στις Βρυξέλλες για να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά τον εφοδιασμό του Κιέβου.

Η Μόσχα άφησε να εννοηθεί ότι έχει αποδεχθεί την προσωρινή συμφωνία, αλλά αναμένει από την ΕΕ να παράσχει χρηματικές εγγυήσεις, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ. Ο Νόβακ ανέφερε ότι η Ουκρανία οφείλει 3,1 δισεκ. δολάρια για ήδη παραδοθείσες ποσότητες και 1.45 δισεκ. δολάρια για ποσότητες οι οποίες θα αρχίσουν να της παραδίδονται τον Νοέμβριο.

Εάν οι πλευρές καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία, αυτή αναμένεται να επισημοποιηθεί εντός της ημέρας.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης