Ξαναβγαίνει από τα συρτάρια ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, με κάποιες εξαιρέσεις, προκειμένου να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα και να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές.

Το «χαράτσι» που θα πληρώνουν όλοι όσοι κάνουν μια συναλλαγή στις τράπεζες επανήλθε στις συζητήσεις με τους θεσμούς, καθώς η κυβέρνηση αναζητεί πρόσθετα, μόνιμα έσοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την παλαιότερη πρόταση με την οποία θα επιβάλλεται ειδικό τέλος 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές. Ωστόσο, με γνώμονα να μην πληγούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, η κυβέρνηση στο σχέδιο θέλει να εξαιρέσει από το ειδικό τέλος διάφορα είδη συναλλαγών, όπως κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ), καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ.

Ανασταλτικός παράγοντας για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι το αντικίνητρο που θα δημιουργήσει στους χρήστες τραπεζικών καρτών.

Ωστόσο, η ανάγκη για να εξευρεθούν πόροι που θα φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ επαναφέρει το σενάριο αυτό, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για φόρο 0,01%, τότε τα έσοδα μπορούν να φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και η σκέψη για φόρο 2 τοις χιλίοις, κάτι που θα απέφερε έσοδα έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως, αφού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 350 δις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης