Διανύουμε εποχές κρίσης, κατά τις οποίες όμως γεννώνται νέες και φρέσκες ιδέες. Κάποιοι έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια. Υπάρχουν όμως πολλοί που επιμένουν και καινοτομούν, αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα μπορεί να δείξει τον δρόμο της εξωστρέφειας, της συνεργασίας, της ευρεσιτεχνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, μία εταιρεία που απαρτίζεται από Έλληνες επιστήμονες, σε συνεργασία με το ΙΑΑΔΕΤ(Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης) θα αναλάβουν ένα μεγάλο έργο διαστημικής τεχνολογίας.


(Στις εγκαταστάσεις της ESA στη Μαδρίτη)

Η ελληνική ομάδα ήταν η μοναδική που κατείχε την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για την πραγματοποίηση του έργου. Σημειώνεται ότι η ομάδα της Planetek Hellas και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι οι πρώτοι ελληνικοί φορείς που επιτυγχάνουν συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα θα αναλάβει την υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος αρχειοθέτησης και διάχυσης των επιστημονικών δημοσιεύσεων για τις διαστημικές αστρονομικές παρατηρήσεις του υπερμεγέθους αρχείου που βρίσκεται στο Κέντρο Διαστημικής Αστρονομίας της ESA στη Μαδρίτη.

Η ΕSA είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της διαστημικής πολιτικής της Ευρώπης. Απασχολείται με την περαιτέρω εξερεύνηση του πλανήτη Γη, της ατμόσφαιρας, του ηλιακού μας συστήματος αλλά και του σύμπαντος ευρύτερα. Συνηθίζεται να αποκαλείται η «NASA της Ευρώπης».


[Οι Στέλιος Μπολλάνος (Planetek Hellas, 4ος από αριστερά), Pedro Ossuna Alcalaya (ESA, 5ος από αριστερά), Δρ. Ιωάννης Δαγκλής (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, 7ος από αριστερά), μαζί με τους επικεφαλής των ομάδων τους, κατά την εναρκτήρια συνάντηση του έργου (6, Μαρτίου 2013) στο κέντρο της ESA, στη Μαδρίτη, μπροστά από το ομοίωμα του διαγαλαξιακού τηλεσκοπικού δορυφόρου ROSETTA].

Η zougla επικοινώνησε με τον Ιωάννη Δαγκλή, διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ στο ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και με τον Στέλιο Μπολλάνο, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας και συνιδρυτή της Planetek, της εταιρείας που είναι εν μέρει υπεύθυνη για την εκπόνηση του έργου.

Ο Ιωάννης Δαγκλής, διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ αναφέρει ότι «η μακρά και επιτυχημένη συμμετοχή του ΕΑΑ στην υλοποίηση προγραμμάτων της ESA αντικατοπτρίζει την επιστημονική αριστεία του ΕΑΑ και συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες. Επιπλέον, προγράμματα υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου όπως αυτά, εμποδίζουν τη ‘διαρροή εγκεφάλων’ (brain drain) στο εξωτερικό, γεγονός που είναι μέγιστης σημασίας για το μέλλον της χώρας μας».

Από την πλευρά του ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής και διευθυντής πωλήσεων της Planetek Hellas, δήλωσε: «Η δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας κάνει όλο και δυσκολότερη την επιβίωση των επιχειρήσεων παντός είδους. Με δεδομένο το παραπάνω, είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο μέσω της καινοτομίας, της εξωστρέφειας αλλά και της μεταξύ μας συνεργασίας θα μπορέσουμε να υπερβούμε τα εμπόδια των καιρών».

Έλληνας επενδύει στην αεροναυπηγική

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στην Πάτρα η εταιρία ALTHOM ENGINEERING, την οποία ίδρυσε ο Έλληνας επιχειρηματίας και μηχανικός από το Αμβούργο, κ. Αλκιβιάδης Θωμάς.

Ο κ. Θωμάς είχε ξεκινήσει το 2010 στο Αμβούργο την εταιρεία αεροναυπηγικής ALTHOM GmbH, η οποία αποτελεί μία επιχείρηση υψηλής εξειδίκευσης, ήδη δραστηριοποιείται παράλληλα μέσω υπεργολαβιών σε Πολωνία και Ινδία, ενώ συνεργάζεται με ορισμένους «κολοσσούς» της βιομηχανίας, όπως η EADS και κυρίως η Rheinmetall.

Η εταιρεία ασχολείται με τους τομείς της ανάλυσης τάσεων, τον έλεγχο και την υπολογιστική ρευστοδυναμική των αεροπορικών συστημάτων, ενώ αναλαμβάνει την ανάλυση και τη συγγραφή των εγχειριδίων για όλα τα εξαρτήματα των αεροσκαφών. Το 2012 είχε κύκλο εργασιών ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα στο επιστημονικό πάρκο Πατρών ήδη απασχολεί εννέα άτομα, εκ των οποίων οκτώ αεροναυπηγούς, που βρίσκονται σε φάση εκπαίδευσης και είναι σε ανοιχτή γραμμή με τα κεντρικά του Αμβούργου.

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης