Τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι αναγκαία για να τονωθεί η ανάπτυξη και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πράξουν τα δέοντα αν θέλουν να δουν τα επιτόκια να αυξάνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ιδρύματος, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τους Γερμανούς βουλευτές.

Παράλληλα κάλεσε τους πολιτικούς σε ολόκληρη την Ευρωζώνη να αδράξουν την ευνοϊκή συγκυρία και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε πως απαιτείται χρόνος αλλά και η συνδρομή άλλων πολιτικών για να αποδώσουν τα μέγιστα τα μέτρα της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η νομισματική πολιτική μας έχει στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα επαναφέρει τελικά τα επιτόκια κοντά στον στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Bundestag.

«Τα χαμηλά επιτόκια σήμερα είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον» σημείωσε ο ίδιος για να προσθέσει ότι «Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή είναι να επιτρέψουμε στα μέτρα μας να αναπτύξουν όλη τους την δράση».

Όπως εξήγησε ο ίδιος «για να αποκομίσουμε τα πλήρη οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής μας, θα πρέπει και άλλοι τομείς της πολιτικής να συνεισφέρουν αποφασιστικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ ΕΚΤ και Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς η δεύτερη αντιτίθεται της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ για να βοηθήσει την οικονομία της ένωσης να ανακάμψει από την πρόσφατη οικονομική κρίση.

Η Γερμανία ισχυρίζεται πως τα αρνητικά επιτόκια και οι αγορές κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ επηρεάζουν αρνητικά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την κατανάλωση και τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών, αποσταθεροποιούν τις τράπεζες και εν τέλει επιβραβεύουν την οικονομική κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η διαφαινόμενη κόντρα Γερμανίας-ΕΚΤ φαίνεται πως αναθερμαίνεται τελευταία καθώς η τελευταία ανακοινώνει συνεχώς νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για να αυξήσει τον πληθωρισμό, ενώ καλεί την Γερμανία να αυξήσει τις κρατικές της δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης