Και η Εθνική Τράπεζα το 2016, επέστρεψε στην κερδοφορία, βελτιώνοντας σχετικά τη ρευστότητά της και περιορίζοντας οριακά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Αναλυτικότερα, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 53 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015. Στην Ελλάδα, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015. Σε επίπεδο δ’ τριμήνου τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ.
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση το 2016 και διαμορφώθηκαν σε €818 εκατ., αντανακλώντας τη σημαντική μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας και την αποκλιμάκωση των λειτουργικών δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Ελλάδα ανήλθαν σε 1,592 δισ. ευρώ (+1,2% σε ετήσια βάση), με τη μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας να αντισταθμίζει την αρνητική επίπτωση από την απομόχλευση των δανείων.

Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες διαμορφώθηκαν σε €149 εκατ. έναντι μηδενικών εσόδων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση του κόστους των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ & ΙΙΙ.

Οι εγχώριες λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε €991 εκατ. (-3,7% σε ετήσια βάση), αντανακλώντας τη μείωση τόσο των δαπανών προσωπικού (-3,4% σε ετήσια βάση) όσο και των γενικών και διοικητικών εξόδων (-5,6% σε ετήσια βάση). Το Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες σημαντικά και μέσα στο 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εγχώριες πρόβλεψες για επισφαλή δάνεια μειώθηκαν δραστικά σε €684 εκατ. από €3,528 εκατ. το 2015

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 0,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, οδηγώντας σε συνολική μείωση κατά 2,8 δισ. ευρώ για το 2016.

Ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,3% και σε 15,8% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και τα κεφάλαια της ΕΤΕ θα ενισχυθούν περαιτέρω από την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέφερε τα εξής:
«Σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η Εθνική Τράπεζα κατόρθωσε να επιτύχει ισχυρά αποτελέσματα σε όλες τις βασικές δραστηριότητές της, περιορίζοντας τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα, βελτιώνοντας τη ρευστότητά της, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της επάρκεια και επιστρέφοντας σε θετική κερδοφορία.
Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η ΕΤΕ διατήρησε ένα σημαντικό ρυθμό μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, περιορίζοντας τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά €2,8 δισ. Το αποτέλεσμα αυτό ξεπερνά και τον επιμέρους στόχο για το 2016 κατά €0,5 δισ. Κατά συνέπεια, η ΕΤΕ είναι η Τράπεζα με το χαμηλότερο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις και την καλύτερη επίδοση όσον αφορά στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.

Σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ εξάλειψε πλήρως την έκθεσή της σε εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που χρησιμοποιούνταν ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας από το μηχανισμό ELA, μειώνοντας την εξάρτησή της από τον ELA κατά €6 δισ., παρά την αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους €2 δισ. στο τέλος της χρονιάς. Ως αποτέλεσμα, η εξάρτηση της Τράπεζας από το μηχανισμό ELA έχει περιοριστεί σε λιγότερο από €6 δισ., γεγονός το οποίο καθιστά το στόχο της Τράπεζας για την πλήρη απεξάρτηση από τον μηχανισμό ELA εφικτό.

Όσον αφορά την κεφαλαιακή της επάρκεια, η ΕΤΕ ενίσχυσε τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά της (CET1) κατά περίπου 750 μ.β. το 2016, μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αποεπενδύσεων από τη Finansbank, την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ και την NBGI Private Equity. Σαν συνέπεια, η Τράπεζα έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποπληρωμή κεφαλαίων ύψους €2 δισ. υπο μορφήν CoCos στο τέλος της χρονιάς. Η επιτυχής ολοκλήρωση των υπόλοιπων αποεπενδύσεων, είτε αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας περαιτέρω.
Αναφορικά με τα λειτουργικά αποτελέσματα της Τράπεζας, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κινήθηκαν σε θετικά επίπεδα έναντι ζημίων ύψους €2,5 δισ. το 2015, με παρόμοια αποτελέσματα και τάσεις και σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων.

Το 2017, το οικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται. Οι στρατηγικές μας προτεραιότητες περιλαμβάνουν την περαιτέρω αποκλιμάκωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους στόχους μας προς τον Ενιαίο Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), τη σημαντική μείωση της έκθεσης στο μηχανισμό ELA, η οποία θα θέσει τις βάσεις για την πλήρη εξάλειψή της στις αρχές του 2018, την ενίσχυση των κεφαλαίων μας μέσω επιπλέον κεφαλαιακών ενεργειών, όπως ορίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, καθώς και τη διατήρηση των θετικών τάσεων στην εγχώρια οργανική κερδοφορία, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση των χορηγήσεων σε εγχώριες επιχειρήσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης