Επιστροφή των ελληνικών εξαγωγών σε θετικό έδαφος έπειτα από τριετή πτωτική πορεία καταγράφηκε το 2016, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας – Ρωσίας κατά το 2016.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η πτωτική πορεία του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας συνεχίστηκε και κατά το 2016, αλλά παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης. Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε κατά 16,8% ως προς την αξία και ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική, ωστόσο, εξέλιξη κατά το περασμένο έτος ήταν η επιστροφή των ελληνικών εξαγωγών σε θετικό έδαφος ύστερα από τριετή πτώση. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν μικρή άνοδο της τάξεως του 1,1% και διαμορφώθηκαν σε 215,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από τη Ρωσία συνέχισαν να μειώνονται με ρυθμό 18% και ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ.

Το εμπορικό ισοζύγιο, παρά τη βελτίωσή του κατά περίπου 612 εκατ. ευρώ, παρέμεινε έντονα ελλειμματικό για τη χώρα μας. Οι επιδόσεις αυτές του διμερούς εμπορίου αντανακλούν τις αρνητικές συνέπειες που συνεχίζουν να έχουν η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες της Ε.Ε. κι άλλες χώρες που εφήρμοσαν κυρώσεις προς τη Ρωσία για τη στάση της στην κρίση της Ουκρανίας, η σημαντική υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, η οποία συνεχίστηκε και κατά το 2016, καθώς και η μείωση της εγχώριας ζήτησης λόγω της ύφεσης της ρωσικής οικονομίας.

Όσον αφορά στη σύνθεση των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα ενδύματα και εξαρτήματα της ένδυσης από γούνα κατέχουν την πρώτη θέση, με μερίδιο 21% επί των συνολικών εξαγωγών, σημειώνοντας μικρή μείωση 3% σε σχέση με το 2015. Ακολουθούν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά με μερίδιο 9,8%, τα ακατέργαστα καπνά με 7,8%, τα φύλλα και ταινίες από αργίλιο με 3,9%, οι ανελκυστήρες με 3,7% και οι σωλήνες από χαλκό με 3,5%. Από την πλευρά των εισαγωγών από τη Ρωσία, το συντριπτικό μερίδιο κατέχουν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, ακατέργαστα κι άλλα, με μερίδιο 70,7% επί του συνόλου, παρά τη σημαντική μείωση που σημειώνουν, και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 13,1%, το αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή με 7,9%, ο χαλκός σε ακατέργαστη μορφή με 1,5% και το σιτάρι και σμιγάδι με μερίδιο 1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης