Μετά την άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου σε νέα υψηλά 11 μηνών στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, οι επενδυτές θα πρέπει να προβληματιστούν πριν τοποθετήσουν την επόμενη εντολή τους και να διερωτηθούν αν τελικά βιώνουμε μια πραγματική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι έχει εξαφανιστεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Επίσης, ανέφερε ότι η δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα και συμβαδίζει με την επίλυση της κρίσης χρέους. Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται να διατηρήσει τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξισορροπηθεί η οικονομία. Οι δηλώσεις του Ρεν προσέφεραν μικρή ώθηση στο ευρώ στο 1,3458 έναντι του δολαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αισιόδοξη αντίληψη του Ρεν φαίνεται ότι ταυτίζεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανέφερε ότι τα «μαύρα σύννεφα» έχουν απομακρυνθεί από την Ευρωζώνη χάρη στην αποφασιστική πολιτική, προβλέποντας ανάκαμψη εντός του 2013.

Παρ’ όλα αυτά, υπερχρεωμένες οικονομίες, όπως είναι η Ελλάδα, δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Η ανεργία στη χώρα μας παραμένει στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 26,8%, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να επεκτείνονται σε πολλούς κλάδους.

Στις οικονομικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με το σχόλιο αγοράς της FXCM, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Gfk στη Γερμανία ενισχύθηκε στις 5,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, στηρίζοντας ενδεχομένως την προοπτική ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας σε συνδυασμό με μια ανάκαμψη στην οικονομία της Ευρωζώνης. Αρνητικές ήταν οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία με πτώση κατά 10,2% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ, στη συνέχεια, υποχώρησε στο ημερήσιο χαμηλό του 1,3418, χωρίς ιδιαίτερη θεμελιώδη αφορμή. Στήριξη μπορεί να συναντήσει η ισοτιμία στο 1,3380 και αντίσταση στα υψηλά της Παρασκευής στο 1,3479.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης