Της Άντζελας Πεΐτση

Απάντηση – κόλαφο κατά του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, δίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Ξεκαθαρίζει πως είναι αποφασισμένη η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, να κινηθεί νομικά και πολιτικά για να προστατεύσει τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις τους καθώς και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αποκλειστική του συνέντευξη, μέσω του zougla.gr, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ, Νίκος Σοφιανός, είπε χαρακτηριστικά: «Η δήλωση του Υπουργού, πως εξετάζει την επίταξη ιδιωτικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, είναι «ανεπίτρεπτη» και βάλλει κατά των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, του επιχειρηματία και του πολίτη. Ο κ. Μουζάλας προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά του, σε τρία καίρια θέματα: Πρώτον, «ως» αρμοδίου Υπουργού. Δεύτερον, στην πρόσληψη «ημετέρων» που δεν εμφανίζονται στα hot spots και στον τόπο εργασίας τους. Τρίτον, στην αδυναμία του αναφορικά με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία προφανώς χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται μισθοί. Το ν’ απειλεί τους ξενοδόχους πως θ’ επιτάξει τα ξενοδοχεία τους, ξεκαθαρίζουμε πως ως ΕΒΕΑ δεν πρόκειται να το ανεχθούμε και θα το πολεμήσουμε».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του zougla.gr αναφορικά με το ποιες θα είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Επιμελητήριο ώστε ν’ αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Σοφιανός τόνισε: «Το ΕΒΕΑ θα υποστηρίξει νομικά και πολιτικά τα μέλη του και κυρίως το δικαίωμά τους, να ορίζουν και να διευθύνουν την επιχείρησή τους, όπως αυτά κρίνουν σωστό για την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησής τους και την προστασία των εργαζομένων σ’ αυτές».

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ, αναφέρθηκε και στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση ευρύτερα στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού για την χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μ. Ναλμπάντης: «Οι δηλώσεις του Υπουργού δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό»



Από τη μεριά του, ο στρατηγικός αναλυτικής, Μιχαήλ Ναλμπάντης, σχολιάζοντας τις επεκτάσεις των δηλώσεων Μουζάλα στον τουρισμό, υπογράμμισε αποκλειστικά στο zougla.gr: «Το προσφυγικό και η αποτελεσματική διαχείριση του, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για τη χώρα μας ωστόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής δύσκολα μπορούν να ερμηνευθούν με ρεαλιστικούς όρους και φυσικά, τη κοινή λογική. Πιθανότατα πρόκειται για επικοινωνιακό τρυκ ευτελούς αξίας αλλά και πολύ υψηλού κόστους όχι μόνο για τον κλάδο του τουρισμού αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα».

Και ιδιαίτερα επικριτικός δήλωσε: «Αντίστοιχες δηλώσεις παρακολουθούμε συχνά πυκνά τους τελευταίους μήνες από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι αρνούμενοι να παραδεχθούν την διαχειριστική τους ανεπάρκεια σε σειρά ζητημάτων μείζονος σημασίας, καταφεύγουν στην εύκολη λύση της στοχοποίησης προσώπων και κοινωνικών ομάδων, επιρρίπτοντας πάντοτε σε αυτούς τις ευθύνες και τις αρνητικές συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών».

«Η ελληνική οικονομία μαστίζεται εδώ και επτά χρόνια από μια άνευ προηγούμενου κρίση ενώ η συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη και διαχρονικά αναγκαία. Οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν εμπράκτως αποδείξει το ενδιαφέρον και τη στήριξη των προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και σε όλη τη χώρα», επεσήμανε και καταλήγοντας είπε χαρακτηριστικά: «Οι δηλώσεις του υπουργού εκτός της αβεβαιότητας που δημιουργούν, έχουν επίσης και αρνητικό αντίκτυπο στην ίδια την τουριστική κίνηση της επερχόμενης σεζόν καθώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επίταξης ξενοδοχειακών μονάδων σε παγκοσμίως γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Ανεξάρτητα εάν εφαρμοστεί η επίταξη ή όχι, η αρνητική εικόνα που εκπέμπεται αλλά και ο θόρυβος που δημιουργείται σχετικά με αυτή την πιθανότητα, λειτουργούν ανασχετικά ως προς την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού από τις Ευρωπαϊκό βορρά και ουσιαστικά προδιαγράφουν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι για αρκετά νησιά της χώρας μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης