Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς με μπλοκάκι και τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια αναμένεται να ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά ρυθμίσεων που έληξαν το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να επέρχονται φορολογικές επιβαρύνσεις στις δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων, αν δεν υπάρξουν αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς με εισόδημα από μισθωτή εργασία αλλά και αμοιβές με μπλοκάκι, η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει ότι θα φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών.

Βάσει αυτού του καθεστώτος είχαν φορολογηθεί και τα εισοδήματα του 2013, αλλά ο νέος φορολογικό νόμος που ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 προβλέπει ότι οι μισθωτοί με αμοιβές και από μπλοκάκι θα φορολογηθούν για το εισόδημα αυτό σύμφωνα με την κλίμακα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ρύθμιση που αναμένεται να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς.

Όσον αφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια, θα επαναφερθεί η δυνατότητα εκχώρησής τους στο Δημόσιο μέσω των ΔΟΥ, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να μη φορολογούνται για εισόδημα που δεν εισέπραξαν. Σημειώνεται ότι αυτή η διάταξη ίσχυε επίσης έως πέρυσι, αλλά δεν προβλέπεται στον φορολογικό νόμο που θα τεθεί σε ισχύ για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης