Στην επόμενη φάση περνούν οι τέσσερις από τους εννέα υποψηφίους για την αξιοποίηση του Ελληνικού, καθώς και οι τρεις ενδιαφερόμενοι για τη μακροχρόνια μίσθωση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ).

Για το Ελληνικό είχαν ενδιαφερθεί 9 επενδυτές και χθες αποφασίστηκε να προκριθούν οι Elbit (Ισραήλ), Lamda Development (Ελλάδα), London Regional Properties (Βρετανία) και Qatari Diar (Κατάρ). Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας επελέγη να μετάσχει ο μοναδικός υποψήφιος, δηλαδή η αμερικανικών συμφερόντων κοινοπραξία NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund LP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρίες:

• Ατλάντικα Ελλάς ΑΕ
• Lamda Development
• London Regional & Properties
• Minoan Group
• NCH Capital
• Τ.Ε.ΜΕΣ ΑΕ

Τρεις υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της επικαρπίας επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙΒC ) για 90 χρόνια. Πρόκειται για τις Lamda Development του ομίλου Λάτση, Reds (Ελλάκτωρ) και Talima Ventures (ιδιοκτήτρια του Athens Metro Mall).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Επίσης εγκρίθηκαν οι όροι της α΄ φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με βάση τους οποίους θα υποβληθούν ενδεικτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές. Είχαν προκριθεί 14 από τους 17 ενδιαφερόμενους, στους οποίους συγκαταλέγονται ισχυροί «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Μεταξύ αυτών είναι η Socar (Αζερμπαϊτζάν), οι ρωσικές Negusneft και Gazprom, η αλγερινή Sonatrach, η ολλανδική Vopak, η ισραηλινή Israel Corp., η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, κλπ.

Εξάλλου επικυρώθηκε το σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ σχετικά με την παραίτηση της ΔΕΗ, έναντι καταβολής ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.

Τέλος, εγκρίθηκε το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης