Ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ, Περιουσιολόγιο, δήλωση κρυφών εισοδημάτων, 100 δόσεις και αγροτικό πετρέλαιο περιλαμβάνει το μενού του Οκτωβρίου, στο πλαίσιο εφαρμογής των προαπαιτούμενων που ζητούν οι δανειστές για να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση ζητά η εφαρμογή των μέτρων να γίνει σε δύο φάσεις: η πρώτη θα περιλαμβάνει τα πιο «ήπια» μέτρα και η δεύτερη (η οποία επιθυμούν να υλοποιηθεί τον Νοέμβριο) τα πιο σκληρά.

Η κυβέρνηση ζητα η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων να γίνει σε δύο φάσεις: η πρώτη θα περιλαμβάνει τα πιο «ήπια» μέτρα και η δεύτερη τα πιο σκληράΕντός του τρέχοντος μηνός το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει ένα πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:

– Οικειοθελής δήλωση κρυφών εισοδημάτων μέσω παροχής κινήτρων. Στους φορολογουμένους θα παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για όσα έτη είχαν αδήλωτα εισοδήματα. Όσοι τα δηλώσουν και πληρώσουν τους αντίστοιχους φόρους θα απαλλαχθούν από πρόστιμα, προσαυξήσεις ή ποινικές διώξεις. Για χρήματα που θα επιστραφούν από το εξωτερικό θα παρέχεται φορολογική έκπτωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Στόχος είναι η καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή του οικονομικού προφίλ των φορολογουμένων, στο οποίο οι εφοριακοί θα έχουν άμεση πρόσβαση και ως εκ τούτου ο έλεγχος θα είναι άμεσος. Αρχικά οι πολίτες θα ενημερωθούν μέσω TaxisNet για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι έχουν στην κατοχή τους, και σε δεύτερη φάση θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν όσα λείπουν.

– Αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες αυξάνεται από τα 0,066 στα 0,200 ευρώ το λίτρο. Με την αύξηση από αυτόν τον μήνα η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από τα 0,264 στα 0,130 ευρώ το λίτρο.

– Αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και παράταση του χρόνου παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 11.500 φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους και οι ελεγκτικές αρχές δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον έλεγχο.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου τα οποία δεν υλοποιήθηκαν λόγω εκλογών. Αυτά μεταξύ άλλων αφορούν αλλαγές στα φοροπρόστιμα, καθώς και τις νέες ρυθμίσεις των 100 δόσεων.

Σχετικά με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι, καθώς από τη μια δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, ενώ από την άλλη δεν έχουν βρεθεί ισοδύναμα.

Τα σκληρά φορολογικά μέτρα πάντως, σύμφωνα με την «Ημερησία», έρχονται τον Νοέμβριο, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στις φορολογικές κλίμακες και στους συντελεστές, την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών, τις επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών, την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα.

Στο ΥΠΟΙΚ καταστρώνουν ήδη τα σενάρια για τις φορολογικές αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2016 (φορολογικές δηλώσεις 2017), με σημαντικότερη ότι το αφορολόγητο όριο θα «χτίζεται» μέσω συναλλαγών που θα γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται για όσους εισπράττουν ενοίκια αλλά και τους αγρότες. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση φόρου στα ενοίκια στο 15% (από 11% σήμερα) για εισόδημα ως 12.000 ευρώ και 35% (από 33%) για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Στους αγρότες ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί στο 20% από 13% σήμερα, ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα αυξηθεί στο 26%.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης