Της Άντζελας Πεΐτση

Ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο καταγράφεται κατά την τελευταία χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματικών Ν. Θεσσαλονίκης, τα ληξιπρόθεσμα χρέη το 2011 ήταν 43,971 δις ευρώ, ενώ μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 εκτινάχθηκαν στα 87 δις ευρώ. Μάλιστα, το 2015 έκλεισε με 85 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Δαβελούδης, «ο μέσος όρος των καινούριων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αυξάνει πάνω από ένα δις ευρώ ανά μήνα, από το 2015 έως και σήμερα».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ρευστότητα καθημερινά όλο και μειώνεται καθώς οι έμμεσοι φόροι, είναι εκείνοι που συρρικνώνουν το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα. «Κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τους έμμεσους φόρους. Είναι οι χειρότεροι φόροι και πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Όταν πλέον επιβαρύνεται η κατανάλωση με την αύξηση του ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αυτόματα υπάρχει μείωση του εισοδήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών. Και συνέχισε: «Το θέμα δεν είναι μόνον η φορολογία. Το κομβικό θέμα είναι η εισπραξιμότητα. Ό,τι φόρο βάζουμε στον ήδη βεβαρυμένο φόρο, γίνεται ληξιπρόθεσμο χρέος. Ό,τι υπήρχε στην άκρη ή τελείωσε ή τελειώνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν την εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας. Ανεργία, μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, απουσία επενδύσεων και αναπτυξιακών μέτρων καθιστού πλέον «απαγορευτική» την φορολογική συνέπεια του Έλληνα.

Όπως αποκάλυψε στο zougla.gr ο κ. Δαβελούλης «σήμερα οι χρεώστες προς το ελληνικό δημόσιο είναι πάνω από 4.000.000 Έλληνες, τη στιγμή που στα τέλη του 2011, ήταν μόλις 900.000. Οι μισοί Έλληνες χρωστάνε στο δημόσιο». Και αναρωτήθηκε: «Καλά δεν καταλαβαίνουν πως βάζοντας απανωτούς φόρους, αυξάνοντας την έμμεση φορολογία, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την άμεση φορολογία, οδηγούνται όλοι σε εξασθένιση και εξαθλίωση;»

Τέλος, ο κ. Δαβελούλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για την τραγική μείωση του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος και την ραγδαία μείωση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά: «Το επερχόμενο ασφαλιστικό, με ό,τι αυτό προβλέπει, αυξήσεις εισφορών, μειώσεις συντάξεων κ.λ.π θα μειώσει ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης