Μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα ανακοίνωσε το Μαρόκο, εν μέσω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που πλήττουν την αφρικανική χώρα. Σε μια προσπάθεια να μειώσει το αυξανόμενο κόστος από τις επιχορηγήσεις στα καύσιμα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι θα αυξηθούν οι τιμές των διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από σήμερα, Σάββατο.

Ειδικότερα, οι τιμές των καυσίμων για τη βιομηχανία θα αυξηθούν κατά 988 ντίρχαμ (110 δολάρια), στα 4.666 ντίρχαμ ανά τόννο, ή κατά 27%, σύμφωνα με ανακοίνωσή του υπουργείου Γενικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, που μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα αυξηθεί 2 ντίρχαμ το λίτρο, ή περίπου 20%, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα αυξηθεί κατά 1 ντίρχαμ, ή περίπου 16%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την μεγαλύτερη αύξηση τις τιμές των καυσίμων τα τελευταία χρόνια στο Μαρόκο.

Το υπουργείο ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση αυτή παρακινούμενο από το «υψηλό κόστος της επιχορήγησής του και τις πιθανές συνέπειές της στις μακροοικονομικές ισορροπίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κίνηση αυτή πρόκειται να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για δημόσιες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην εθνική οικονομία, ενώ εκκρεμεί μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο σύστημα των επιχορηγήσεων ώστε αυτό να καταστεί πιο επωφελές για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωσε.

Τα προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία της αφρικανικής χώρας είναι έντονα, με αρκετούς πολίτες να διαμαρτύρονται καθημερινά για τις υψηλές τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και για τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Δε λείπουν μάλιστα και οι περιπτώσεις όπου ορισμένοι άνθρωποι αυτοπυρπολούνται, σε μια κίνηση απόγνωσης για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους.

Διαβάστε επίσης:
Μαρόκο: Αυτοπυρπολήθηκαν για μια θέση εργασίας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012, 03:15

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης