Η βελτίωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει «θαμπώσει» από τις ανησυχητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, που ταρακουνούν τις αγορές και στρέφουν τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού, του γιεν και των ομολόγων.

Η Συρία δεν φαίνεται να «τρομάζει» τόσο τις αγορές, όσο η υπόθεση της Κορεατικής Χερσονήσου και οι πυρηνικές απειλές μεταξύ Β. Κορέας και ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με λίγα λόγια, μειώνουν τα προσδοκώμενα κέρδη προκειμένου να μηδενίσουν τα risk-assets.

Το παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο, ο χρυσός, σκαρφαλώνει στα $1280,30 και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Νοεμβρίου, αν και σήμερα σημειώνει μια μικρή κάμψη λίγων δολαρίων.

Το γιεν, που θεωρείται επίσης καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, αυξάνεται έναντι όλων των νομισμάτων, με το δολάριο να αγγίζει τα 109 έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομοίως τα ομόλογα, αν και προσφέρουν χαμηλές ή και μηδενικές αποδόσεις, προσελκύουν μεγάλα ποσά, που αναζητούν τουλάχιστον μια «ασφαλή στάση».

«Η αβεβαιότητα χτυπά τις μέχρι πρόσφατα αλεξίσφαιρες χρηματοπιστωτικές αγορές» σημειώνει η ΑΝΖ.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε 1% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Δεκεμβρίου, καθώς η άνοδος του γιεν χτυπά τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, ενώ οι μετοχές της Νότιας Κορέας βυθίστηκαν στα χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων, προκαλώντας νευρικότητα σε όλη την Ασία.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει κάποια νευρικότητα με τις εντάσεις γύρω από τη Βόρεια Κορέα προσθέτοντας σε ένα ήδη “τεντωμένο” γεωπολιτικό περιβάλλον» επισημαίνει το πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping την Τετάρτη τόνισε την ανάγκη για μια ειρηνική λύση για την Κορεατική Χερσόνησο σε συνομιλία του με τον Donald Trump.

Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει για μια πυρηνική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν υπάρξει κάποια ένδειξη επιθετικότητας, ενώ ο Trump χθες έγραψε σε ένα tweet ότι η Πιονγιάνγκ «πάει γυρεύοντας» και οι ΗΠΑ θα «λύσουν το πρόβλημα» με ή χωρίς τη βοήθεια της Κίνας.

Το ευρώ βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών και στο 115,91 έναντι του γιεν, στην 12η συνεχόμενη ημέρα απωλειών που αποτελεί ρεκόρ για το ενιαίο νόμισμα.

Η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία προστεθεί δεινά στο ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης