Συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την αποφυγή κρουσμάτων κερδοσκοπίας με αφορμή τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό συγκλήθηκε σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής κατά την οποία θα συμμετέχουν τα προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Ομοσπονδία Εστιατόρων.

Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει να υποχρεώσει τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες των δύο κλάδων να μετακυλήσουν τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές πώλησης των προϊόντων και θα ζητήσει προτάσεις για την πρόληψη, αλλά και αντιμετώπιση κερδοσκοπικών πρακτικών και περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Τριήμερο λουκέτο

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι έκδηλη η ανησυχία, εν μέσω τουριστικής σεζόν κάποιοι να επιδιώξουν να ανεβάσουν αντί να κατεβάσουν τις τιμές ή να μην εκδίδουν αποδείξεις για να καρπώνονται τη διαφορά του ΦΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως και στελέχη οργανωμένων αλυσίδων εστίασης και καφέ προτείνουν μέτρα όπως το «σφράγισμα» των καταστημάτων που φοροδιαφεύγουν.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ στην οποία αναφέρεται ότι «θα καταθέσει προτάσεις άμεσης τριήμερης σφράγισης των καταστημάτων που δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και διαγραφής των οριστικά καταδικασθέντων για φοροδιαφυγή, από τα μητρώα των συνδέσμων όπου είναι εγγεγραμμένοι».

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ θα προτείνει την υποχρεωτική αναγραφή της μείωσης ΦΠΑ στους τιμοκαταλόγους και άλλα πρακτικά μέτρα ώστε να περάσει άμεσα στην τελική τιμή.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θέλει να στήσει ένα «άτυπο» παρατηρητήριο τιμών, το οποίο θα αποτυπώσει τη μετακύλιση ή μη της μείωσης του ΦΠΑ. Σε αυτόν τον σκοπό κινείται και το ΣΔΟΕ, οι υπηρεσίες του οποίου ήδη καταγράφουν τις τιμές σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Φωτογραφία άρθρου: Γιώργος Παπαποστόλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης