Με μία αμφιλεγόμενη κρατική εγγύηση, η Ιταλία επισπεύδει τη διάσωση τεσσάρων μικρότερων τραπεζών της, πριν ισχύσουν από το επόμενο έτος οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. για το bail- in ( που προβλέπει και «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ) σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Financial Times».

Το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, θα συγκεντρώσει 3,6 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των τεσσάρων μικρών τραπεζών – των Banca Marche, CariFerrari, CariChieti και Banca Etruria.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάσωση των τραπεζών αυτών αποτελεί το πρώτο βήμα της κυβέρνησης Ρέντσι για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού συστήματος της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν τα 300 δισ. ευρώ στα μέσα του 2014, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και εμποδίζουν την παροχή δανείων στις ιταλικές επιχειρήσεις.

Οι τέσσερις τράπεζες, οι οποίες τέθηκαν πέρυσι υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ιταλίας, καθώς δεν ήταν φερέγγυες, θα αναδιαρθρωθούν και θα ανακεφαλαιοποιηθούν, με το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους να συγκεντρώνεται σε μία ξεχωριστή «κακή τράπεζα».

Τα κεφάλαια για το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών θα συγκεντρωθούν από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ιταλικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των Intesa Sanpaolo, UniCredit και UBI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την επίσπευση της διαδικασίας έως το τέλος του έτους, όταν θα αρχίσει να ισχύει το νέο καθεστώς των κανόνων για την εκ των έσω διάσωση (bail – in) που προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, θα υποστούν απώλειες οι μέτοχοι και οι πιστωτές χαμηλής διαβάθμισης (junior creditors). Ωστόσο, θα προστατευθούν οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και οι ανασφάλιστοι καταθέτες (σ.σ.: με ποσά κατάθεσης άνω των 100.000 ευρώ), όπως ιταλικά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Υψηλόβαθμος Ιταλός αξιωματούχος υποστήριξε ότι αν οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι υψηλής διαβάθμισης αναγκάζονταν να υποστούν ζημιές, αυτό θα επιτάχυνε τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης