Σε χαμηλά δύο ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβρη, σύμφωνα με τη Eurostat. Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν στο 2,2% σε ετήσια βάση σε σχέση με 2,5%, ενώ σε μηνιαία βάση υποχώρησαν στο -0,2%. Το χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό είχε η Ελλάδα στο 0,4%, ενώ η Εσθονία είχε τον υψηλότερο στο 3,8%. 

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μια πιθανή απόφαση μείωσης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, κάτι που είναι αρνητικό για το ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο Μάριο Ντράγκι προτιμά τη χρήση εργαλείων όπως είναι το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων OMT παρά μια μείωση στα επιτόκια δανεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα ανακοινώθηκε μείωση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο κατά 0,2%, ενώ ο σύνθετος δείκτης PMI ανακοινώθηκε σε υψηλά 9 μηνών.

Η Ισπανία ανακοίνωσε άνοδο του συνολικού δημόσιου χρέους στο 77,4% του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα καλύψουν οι ίδιες τα δάνεια που έχουν λάβει.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει υποχωρήσει από το νέο υψηλό που κατέγραψε πάνω από το 1,3100. Πιθανή αντίσταση στο υψηλό 3μηνου στο 1,3139 και στήριξη στην πτωτική γραμμή τάσης 10 μηνών γύρω από το 1,3065.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης