Δυσάρεστα νέα επεφύλαξε η χθεσινή ειδησεογραφία για το ευρώ. Αξιωματούχοι και κερδοσκόποι ταλαντεύονταν αυτήν την εβδομάδα ανάμεσα στην ελπίδα και αισιοδοξία επίλυσης ορισμένων από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την Ευρωζώνη και στον φόβο ότι κάποιες από τις απαραίτητες βραχυπρόθεσμες λύσεις μπορεί να αποτύχουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται ότι επιδεινώνεται.

Η «Wall Street Journal» δημοσίευσε ότι η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον 30 δισ. ευρώ, ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό έως το 2016. Έχει ήδη επιτευχθεί η συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ενώ η ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα σημαίνει και μεγαλύτερο ρίσκο και σκληρότερη μάχη για να κερδίσει μια πορεία ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρυσός «σκαρφαλώνει» με τη βοήθεια της Ελλάδας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ

Τόσο το δολάριο όσο και ο χρυσός έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα την Πέμπτη. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά, δεδομένου ότι τυπικά αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς εναλλακτικούς τρόπους για τη διαφύλαξη κεφαλαίων. Παρ’ όλα αυτά, το πολύτιμο μέταλλο κατάφερε να αντισταθμίσει την επιβάρυνση του δολαρίου έπειτα από τα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να χρειάζεται έξτρα βοήθεια κι ενώ ενεκρίθη νέο πακέτο στήριξης στην Ιαπωνία. Επιπλέον, επηρέασε και η φήμη για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.

Το νέο «πακέτο» σημαίνει ράλι ή πτώση για το USDJPY; Ανακοινώθηκε τελικά η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας «πακέτου» στήριξης της οικονομίας ύψους 422,6 τρισ. γιεν (5,3 δισ. δολάρια). Η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως προώθηση της σταθερότητας και επομένως ως ενίσχυση για το γιεν ή ως ένεση ρευστότητας που μειώνει την αξία του νομίσματος; Το μέγεθος του προγράμματος είναι μέτριο, δεδομένης της κατάστασης της χώρας. Σίγουρα, η παραπάνω κίνηση εντείνει την αβεβαιότητα, αν οι αναλυτές λάβουν υπ’ όψιν τους και το κόστος που δανείζεται η Ιαπωνία σε μακροπρόθεσμη βάση, το οποίο είναι το υψηλότερο από το 1999.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης