Σ’ ένα ισχυρό ράλι ανόδου επιδίδονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και η Αθήνα, μετά από τη νίκη – «ανάσα» του Εμανουέλ Μακρόν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και καθώς οι φόβοι περί «Frexit», βεβαίως και εξασθενούν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,77% στις 384,83 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει “άλμα” της τάξεως του 4%​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων (46,67 εκατ. ψήφους), ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 23,9%, έναντι του 21,4% της Μαρίν Λεπέν. Ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγόν λαμβάνει το 19,94% και ο Μελανσόν το 19,60%. Σημειωτέον πως σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Ipsos, ο ανεξάρτητος υποψήφιος προβλέπεται να συγκεντρώνει το 62% στο δεύτερο γύρο, έναντι του 38% που προβλέπεται να ψηφίσει την Μαρίν Λεπέν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,77% στις 384,83 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει «άλμα» της τάξεως του 4%, προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Ράλι 3,90% και για τον Stoxx Europe 600 banks, καθώς οι γαλλικές τράπεζες κατακτούν την «κορυφή», με την Credit Agricole, τη Societe Generale και την BNP Paribas να σημειώνουν όλες κέρδη της τάξεως του 10%.

Το αποτέλεσμα του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών είναι «μια θετική έκπληξη για assets υψηλού κινδύνου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, παρατηρεί συγκεκριμένα η BlackRock Investment Institute​

Την ίδια στιγμή, ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,50% και ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 2,27%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώνεται 3,17% υψηλότερα, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 γνωρίζει κέρδη 2,99% και ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύεται κατά 1,95%. Το ευρώ, εν τω μεταξύ, «αναρριχήθηκε» σε υψηλό πέντε μηνών, με το εκλογικό αποτέλεσμα μάλιστα να απομακρύνει τους επενδυτές από «ασφαλή καταφύγια», όπως είναι ο χρυσός και το γιεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το αποτέλεσμα του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών είναι «μια θετική έκπληξη για assets υψηλού κινδύνου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», παρατηρεί συγκεκριμένα η BlackRock Investment Institute. Οι επενδυτές φοβούνταν ενδεχόμενη επικράτηση δύο ευρωσκεπτικιστών στη Γαλλία, ήτοι της Λε Πεν και του ακροαριστερού Μελανσόν: Και οι δύο είχαν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε..

Στο ίδιο κλίμα νωρίς το πρωί και οι Ασιατικές αγορές

Χαμόγελα στις ασιατικές αγορές μετά τη νίκη Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με την Κίνα να ακολουθεί μοναχική πτωτική πορεία, αδυνατώντας να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των αγορών.

​Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,37%, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 κερδίζει 0,30%Ενώ οι αγορές υποδέχτηκαν με ανακούφιση τη νίκη Μακρόν, πολλοί αναλυτές, ανάμεσά τους και ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Mizuho, προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για διάλυση των πολιτικών κινδύνων στη Γαλλία.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,37%, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 κερδίζει 0,30%. Στη Νέα Ζηλανδία ο New Zealand καταγράφει κέρδη 0,35%. Σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,39% και ο Kospi στη Νότια Κορεά, ενώ οριακή άνοδο της τάξης του 0,01% καταγράφει το χρηματιστήριο της Ταϊβάν.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,35%. Αντίθετο δρόμο ακολουθεί η Κίνα με τον shanghai Composite να χάνει 0,47%.

Κέρδη και για το ευρώ

Εν τω μεταξύ, σε υψηλό 5 μηνών διαμορφώνεται σήμερα το ευρώ καταγράφοντας ισχυρά κέρδη ύψους 1,18% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία ευρώ / δολάριο στα 108,52 δολάρια.

Το ελληνικό ζήτημα «φρενάρει» την Αθήνα

Ανοδικά κινείται και το χρηματιστήριο Αθηνών, «εισάγοντας» το θετικό ευρωπαϊκό κλίμα που διαμορφώνεται έπειτα από το ικανοποιητικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αλλά και αναμένοντας τις «ειδήσεις», που αφορούν το ελληνικό ζήτημα, το οποίο παραμένει ανοικτό.

​Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται της ανόδου, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να σημειώνουν κέρδη άνω του 4%

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,62% στις 682,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.823,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 3,90% στις 791,84 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται της ανόδου, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να σημειώνουν κέρδη άνω του 4%, ενώ ανώτερη του 3% είναι η άνοδος σε Εθνική και Eurobank. Άνοδο 2,41% σημειώνει η Σαράντης, η Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 2,22%, η Grivalia είναι στο +2,08% και η ΜΕΤΚΑ στο +2,03%.

Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Λάμδα, ΟΛΠ και Aegean. Μόνο η ΕΕΕ, στον FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,36%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης