Τις χθεσινές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ευρώ έσπευσε να «αναιρέσει» σήμερα ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η ισοτιμία του ευρώ δεν αποτελεί ζήτημα ανησυχίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε την ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου πάνω από το 1,3300. Ο Νοβότνι ανέφερε ακόμα ότι δεν αναμένει αύξηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μακροπρόθεσμα και ότι ο πανικός γύρω από το ευρώ έχει τελειώσει. Ακόμα πρόσθεσε ότι οι τράπεζες είναι πλέον λιγότερο εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η ισοτιμία του ευρώ βρίσκεται σε «επικίνδυνα υψηλά» επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ανακοινώσεις της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβεβαιώθηκε το Δεκέμβρη στο 2,2% σε ετήσια βάση, σε χαμηλά 2 ετών, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 0,4% έναντι εκτιμήσεων για 0,3%.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε επίσημα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2013 στο 0,4% από το 1,0% της προηγούμενης πρόβλεψης του Οκτωβρίου. Για το 2014 αναμένει την ανάπτυξη στο 1,6%. Οι εξαγωγές αναμένεται να «τρέξουν» με 2,8% το 2013 και οι εισαγωγές να ενισχυθούν κατά 3,5%. Ακόμα περιμένει άνοδο της ανεργίας στο 7% από τη μέση τιμή του 6,8% το 2012. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω από το 1,8% κατά μέσο όρο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει ότι το ευρώ είναι «υπερτιμημένο», ενώ θεωρεί πιθανή μια άνοδο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο εξομαλύνεται η κρίση χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης