Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει ότι «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε κάποια ελάφρυνση, καθώς το 2012 οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν υποσχεθεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Είχαν όμως υπόψη τους κάποια περιορισμένα μέτρα, όπως τη μείωση των επιτοκίων και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής παλαιότερων δανείων. Επικαλούμενοι νομικούς και πολιτικούς λόγους εξακολουθούν να απορρίπτουν ένα “πραγματικό” κούρεμα, κατά το οποίο οι δημόσιοι πιστωτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους».

Η Stuttgarter Zeitung: «Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη.
Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ. Είναι σημαντικό μόνο για το λόγο ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνέδεσαν με αυτό περαιτέρω ελαφρύνσεις για το χρέος. Η συζήτηση για την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας ξεκινά μόλις τώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα

Η εφημερίδα Bild σχολιάζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας καθώς οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται: «Παντού ανθεί η διαφθορά. Οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να μην εργάζονται όπως θα έπρεπε. Τα συνδικάτα μπλοκάρουν μια ελεύθερη αγορά εργασίας. Η Ελλάδα ζει με δανεικά. Το χρέος ανέρχεται στο 175 % του ΑΕΠ. Το μίνι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ούτε καν μια σταγόνα στον ωκεανό. Όποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το κάνει λιγότερο επειδή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα επιλύσουν γρήγορα τα προβλήματά τους. (Αντιθέτως:) Ποντάρει στο ότι εντέλει οι άλλοι θα πληρώσουν. Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς».

Η Freie Presse σημειώνει ότι «τώρα οι υπ. Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, καθώς στις πατρίδες τους είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι ελαφρύνσεις αυτές (που υποσχέθηκαν).
Χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια έμμεση διαγραφή του χρέους για τους Έλληνες. Στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς».

Ελλάδα και το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Ο Μπερντ Λούκε Μετά τις σφοδρές εσωτερικές έριδες το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία» επανέρχεται –ελέω ευρωεκλογών – στην ημερήσια διάταξη με το παλιό γνωστό θέμα, την ευρωκρίση και το ελληνικό χρέος. Ο σχολιαστής της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung υπενθυμίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αντιμετωπίστηκε με θαυμασμό, αλλά και με σκεπτικισμό – ορισμένοι πολιτικοί δήλωσαν μάλιστα ότι δεν πιστεύουν σε βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – ενώ παραθέτει και την ανάλυση του κόμματος “Η Αριστερά”, σύμφωνα με την οποία η έξοδος στις αγορές δεν φέρνει πραγματική ανακούφιση, ούτε στους Έλληνες, ούτε στους φορολογούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προκαλεί εντύπωση ότι αυτή η ανάλυση βρίσκει σύμφωνο και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία», παρατηρεί ο αρθρογράφος…. «Δεν ξαφνιάζει ότι ο πρόεδρός του Μπερντ Λούκε λίγο πριν τις ευρωεκλογές ξαναπιάνει το βασικό σύνθημα, την αντίθεσή του στην κοινοτικοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους, σε μια προσπάθεια να φέρει την ηρεμία στο κόμμα του, επιλέγοντας ως θεματολογία την Ευρώπη, που φαίνεται να είναι ο πιο πρόσφορος δρόμος. Ωστόσο το κόμμα δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς κάθε δέσμευση σε προγραμματικά θέματα… Αλλά το βασικό σημείο διαφωνίας για τον προσανατολισμό του κόμματος, εάν θα εμφανιστεί ως άκρως συντηρητικό και εχθρικό προς την Ευρώπη, θα γίνει από την κομματική βάση και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας», επισημαίνει ο σχολιαστής της ελβετικής εφημερίδας.

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης