Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει έως και 10 σεντς του δολαρίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα μέτρα αποδυνάμωσης του νομίσματος για να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, αναφέρει η Goldman Sachs, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στον σημερινό ρυθμό των 60 δισ. ευρώ το μήνα έως το τέλος του 2016, μία επέκταση του σχεδίου που προοριζόταν να διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο του 2016, και να το ολοκληρώσει πλήρως στα μέσα του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό αντιπροσωπεύει μία σημαντική αύξηση το αρχικού προγράμματος και αναμένεται να έχει αντίκτυπο στο ενιαίο νόμισμα» αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. «Ανάλογα με το πόσο αξιόπιστη θα είναι η αύξηση του QE της ΕΚΤ, βλέπουμε περιθώριο για πτώση του ευρώ μεταξύ έξι και 10 σεντς» γράφουν.

Το κοινό νόμισμα νωρίτερα υποχώρησε 0,2% στα 1,1279 δολ. μετά τη βουτιά του 1,2% που σημείωσε στις 18 Σεπτεμβρίου, τη μεγαλύτερη πτώση από τις 26 Αυγούστου.

Το ευρώ διολίσθησε την Παρασκευή, καθώς ο Benoit Coeure, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι οι τροχιές (νομισματικής) πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα «παραμείνουν πολύ διαφορετικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Federal Reserve διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα κατά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την προηγούμενη εβδομάδα, αν και η πρόεδρος Janet Yellen δήλωσε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναμένουν μία αύξηση του κόστους δανεισμού φέτος.

Σύμφωνα με τον Sam Tuck, ανώτατο στρατηγικό αναλυτή στην ΑΝΖ Bank New Zealand, oι δηλώσεις του Coeure υποδηλώνουν ότι «η αντίδραση της Fed ήταν μία τακτική παύσης και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου θα βρεθεί υπό πίεση λόγω αυτού του είδους των θεμελιωδών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης