Κομβική για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επιστροφή της στην ανάπτυξη θεωρείται η ένταξή της στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), σύμφωνα με ανάλυση της HSBC. Όπως αναφέρει η τράπεζα, αυτή η προληπτική γραμμή πίστωσης, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επιτρέπει την απεξάρτηση της χώρας από την ανάγκη της χρηματοδότησης μέσω πακέτων διάσωσης από ΔΝΤ και Ευρώπη.

Έξοδος σε τρεις κινήσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσε να θέσει τέλος στην εξάρτηση της χώρας από τα χρήματα των πακέτων διάσωσης.
  • Η συμμετοχή στο QE θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων πέραν του τέλους του προγράμματος.
  • Η εξομάλυνση των αποδόσεων, σύμφωνα με το παράδειγμα της Πορτογαλίας το 2013, μπορεί να είναι μια γρήγορη διαδικασία, με τις αποδόσεις της διετίας να υποχωρούν επιπλέον 260 μονάδες βάσης.

Εκτιμώντας ότι όλα βαίνουν καλώς, όσον αφορά στη συμφωνία Ελλάδας-θεσμών, η HSBC εξηγεί ότι η δυνατότητα της χώρας να «ρολάρει» το χρέος που λήγει πριν από το 2022 θα μπορούσε να ελευθερώσει την Ελλάδα από την εξάρτηση από τα βραχυπρόθεσμα πακέτα διάσωσης και να δημιουργήσει τις συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας στη μετα-μνημονίου εποχή. Το στοιχείο αυτό αποτελεί και σημαντικό πολιτικό στόχο. Η εξοικονόμηση που προκύπτει από το «ρολάρισμα» των 21 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν πριν από το 2022 (εκδόσεις με υψηλά επιτόκια άνω του 4%) θα είναι μεγάλη, ειδικά αν η καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εξομαλυνθεί.

Αναφορικά με το πρώτο στοιχείο της πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η HSBC εξηγεί ότι η ανάγκη για νέες εκδόσεις από την Ελλάδα θα είναι για «ρολαρίσματα» υφιστάμενου χρέους, αφού από το 2018 η χώρα θα παράγει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα βάσει και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη ένα πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο η HSBC πιστεύει ότι δεν είναι επιθυμητό από κανέναν από τους ηγέτες στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά για να μετακυλήσει το χρέος της.

Η πλειονότητα του χρέους των 21 δισ. ευρώ που ωριμάζει πριν από το 2022 φέρει κουπόνια υψηλότερα του 4%. Εάν μπορεί να επιτευχθεί μια ομαλοποίηση της καμπύλης αποδόσεων στις λήξεις χαμηλότερα της 10ετίας, η αναχρηματοδότηση των ομολόγων αυτών θα είναι δυνατή με σημαντικά χαμηλότερα κουπόνια. Αυτό θα επιτύχει κάποια εξοικονόμηση κόστους, αλλά θα εξαλείψει επίσης την εξάρτηση από προγράμματα διάσωσης, επιτυγχάνοντας έναν σημαντικό πολιτικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχίσει να επανεπενδύει στις ληξιπρόθεσμες αξίες «για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο» δείχνει ότι στο μέλλον είναι πιθανές οι αγορές ελληνικών ομολόγων​

Η HSBC έχει αφήσει εκτός ανάλυσης την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τη συζήτηση, μολονότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας. «Yπάρχει μια πρόταση τα δάνεια αυτά να εξοφληθούν από τα πλεονάζοντα κεφάλαια διάσωσης του ESM, με επέκταση της λήξης και μείωση των επιτοκίων». Αυτό θα ήταν, προφανώς, καλύτερο για τα ελληνικά οικονομικά από την έκδοση περισσότερων ομολόγων και θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας σχετικά με τη διατηρησιμότητα του χρέους, εξηγεί η HSBC.
Αναφορικά με το δεύτερο στοιχείο, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η HSBC επισημαίνει πως δεδομένου ότι οι αγορές είναι δυνατές μόνο στο πλαίσιο του προγράμματος που αναμένεται να λήξει στα μέσα του 2018, υπάρχει περιορισμένη ευκαιρία για αγορές και αυτό φαίνεται να περιορίζει τη χρησιμότητα του QE για τη χώρα μας. Επιπλέον, η τρέχουσα ρευστότητα της αγοράς δεν θα επέτρεπε να καλυφθεί το όριο αγορών των 1,6 δισ. ευρώ μηνιαίως. Από την άλλη όμως, η δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχίσει να επανεπενδύει στις ληξιπρόθεσμες αξίες «για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο» δείχνει ότι στο μέλλον είναι πιθανές οι αγορές ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, όσον αφορά στο τρίτο στοιχείο της κανονικοποίησης των αποδόσεων, η HSBC θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ελλάδα να αναχρηματοδοτηθεί σε βιώσιμα επίπεδα.

Πηγή: euro2day.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης