Μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ομολόγων και τα θετικά μηνύματα από την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση περιμένει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίσουν σήμερα στις Βρυξέλλες για την εκταμίευση της περίφημης δόσης που θα έπρεπε να έχουμε λάβει από τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ώρες έγιναν ημέρες, οι ημέρες έγιναν εβδομάδες και οι εβδομάδες έγιναν μήνες με τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας να αιωρείται πάνω από τους Έλληνες φορολογούμενους και την κυβέρνηση συνασπισμού να προχωρά σε φορο – επιδρομή και διαδοχικά «ψαλίδια» στις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματα και να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι ώστε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, να πάει χαμογελαστός στο σημερινό Eurogroup, καθώς η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της και πλέον το «μπαλάκι» έχει περάσει στην απέναντι πλευρά, αυτή των Ευρωπαίων εταίρων.

Το φορολογικό και η ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς των ομολόγων σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής τους αξίας αποτελούσαν τα δύο προαπαιτούμενα, διά στόματος Jean Claude Juncker, έτσι ώστε η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Olli Rehn, η απόφαση της Ευρώπης για την εκταμίευση της δόσης είναι ειλημμένη. Εξάλλου, ήδη το Κοινοβούλιο της Γερμανίας έδωσε τη συγκατάθεσή του στον υπουργό Εξωτερικών, Wolfang Schaeuble, για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης.

Επαναγορά ομολόγων 31,9 δισ. ευρώ και η… τρύπα 1,29 δισ. ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), οι προσφορές για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων έφθασαν τα 31,9 δισ. ευρώ, «σπάζοντας» το όριο των 30 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως προϋπόθεση για τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο μέχρι το 2020.

Όπως είχε ανακοινωθεί στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να έχει μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, για να φθάσει τουλάχιστον στο 110% το 2022. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ελήφθησαν αποφάσεις για… ψαλίδι 40 δισ. ευρώ μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων, μία από τις οποίες ήταν και η διαδικασία επαναγοράς ελληνικών ομολόγων εκτός του δημόσιου τομέα σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής τους αξίας. Παρόλο που η διαδικασία αυτή χαρακτηρίστηκε «εθελοντική», οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν έντονες, έτσι ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο ενδεχόμενες διαρροές που θα οδηγούσαν σε ναυάγιο της συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι οι προσφορές έγιναν σε τιμή υψηλότερη απ’ ό,τι αρχικά είχε συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαβουλεύσεων μέσα στην αίθουσα των Βρυξελλών. Ειδικότερα, η μέση τιμή διαμορφώνεται πλέον στο 33,8%, αρκετά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις του περασμένου μηνός. Το γεγονός αυτό δημιουργεί… τρύπα 1,29 δισ. ευρώ. Και εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό και ποιος θα είναι αυτός που θα πληρώσει τη… λυπητερή.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο EFSF θα χρηματοδοτούσε την επαναγορά με περίπου 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξαγοραστούν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 31,9 δισ. ευρώ, τα οποία και θα διαγραφούν για να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά 20,5 δισ. ευρώ. Τα χρήματα όμως που χρειάζονται είναι 11,29 δισ. ευρώ και τα ερωτήματα που τίθενται είναι δύο:

α) θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ;
β) θα κληθεί η Ελλάδα να βάλει το χέρι στην τσέπη, όπου νωρίτερα θα έχουν πέσει τα δανεικά του EFSF χωρίς προσαυξήσεις, προκειμένου να καλύψει από μόνη της αυτό το κενό;

Όπως είναι φυσικό, οι χώρες του ισχυρού Βορρά (π.χ. Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία) δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται πως θα δοθούν επιπλέον χρήματα από τον EFSF, καθώς αυτό θα συνεπάγεται νέα επιβάρυνση των φορολογουμένων και πολιτικό κόστος. Αντίθετα, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της αύξησης της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανταλλαγή αναμένεται στις 18 Δεκεμβρίου, εάν και εφόσον πάντα επικυρωθεί και πολιτικά η συμφωνία από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να δοθεί η χρηματοδότηση από το EFSF ή θα υπάρξει κάποια άλλη λύση.

Reuters: Πρόταση για επαναγορά ομολόγων εκτός PSI

Κι όλα αυτά ενώ ήδη πληθαίνουν οι φήμες πως θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα σε τιμή κατά πολύ μικρότερη της ονομαστικής τους αξίας, τα οποία δεν συμμετείχαν στο περιβόητο «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου (PSI).

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, κάτι τέτοιο θα συμβεί στην περίπτωση που η υπάρχουσα επαναγορά των ομολόγων οδηγήσει σε μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά 9,5% έως το 2020 και όχι κατά 11%, έτσι ώστε να φθάσει στο 124% το 2020. Αυτή η διαφορά στα ποσοστά μπορεί να καλυφθεί από την επαναγορά τίτλων που κατέχουν επενδυτές οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «PSI» του Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:
Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012, 23:21
Ο EFSF θα καλύψει «τη διαφορά» στην επαναγορά των ομολόγων, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012, 21:14
Απόφαση για τη δόση και το χρέος, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012, 02:04

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης