Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα αποφασίσει βιαστικά για την αύξηση της στήριξης που παρέχει και τα όποια μέτρα θα εξαρτηθούν από τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Benoit Coeure σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Πρέπει να αντιληφθούμε πώς λειτουργούν αυτά που έχουμε ήδη αποφασίσει – δεν πρόκειται να σπεύσουμε να λάβουμε νέα απόφαση χωρίς τη γνώση αυτή» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης που είναι υπεύθυνος για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές, εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας την επόμενη Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία και να συζητήσουμε διεξοδικά όλες τις δυνατές επιλογές, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αγορά νέων στοιχείων ενεργητικού. Υπάρχει ομόφωνη συμφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου ότι μπορεί να υπάρξουν καταστάσεις όπου θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα» πρόσθεσε.

Οι εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα ώθησαν τις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών τίτλων σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ χθες, μετά τη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την Παρασκευή να αυξήσει τον πληθωρισμό «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Αν και το επιτελείο της ΕΚΤ επεξεργάζεται τρόπους αύξησης της στήριξης στην οικονομία, παραμένει η αγωνία για το αν η αίσθηση του επείγοντος που έδωσε ο κ. Ντράγκι θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα, ακόμη κι αν είναι απογοητευτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Coeure δήλωσε σχετικά: «Δεν δεσμευόμαστε για κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Θα έχουμε μία συζήτηση τον Δεκέμβριο, θα εξετάσουμε τα στοιχεία, θα εξετάσουμε πώς πηγαίνει η οικονομία και τι καταφέραμε να επιτύχουμε στην αγορά των τιτλοποιημένων δανείων (Asset Backed Securities, ABS), κάτι που ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες και με τις αγορές καλυμμένων ομολόγων. Θα κάνουμε αυτήν τη συζήτηση και εάν δεν θα είναι τον Δεκέμβριο, θα είναι αργότερα».

Μεταξύ των σκεπτικιστών (για τη λήψη μέτρων) στη συζήτηση αυτή θα είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) κ. Γενς Βάιντμαν, ο οποίος δήλωσε χθες ότι η αγορά κρατικών ομολόγων «ενέχει νομικά εμπόδια και δεν αποτελεί πανάκεια».

Ο Αυστριακός ομόλογός του Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε νωρίτερα ότι η ΕΚΤ πρέπει να υιοθετήσει μια σταθερή πολιτική, αφήνοντας χρόνο για να αξιολογήσει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Η τρέχουσα πολιτική στήριξης περιλαμβάνει αγορές καλυμμένων ομολόγων, που ανήλθαν στα 12,7 δις ευρώ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Αυτό δείχνει μια επιτάχυνση, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να αυξήσει τον ισολογισμό της στα 3 τρις. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις άρχισε να αγοράζει, επίσης, τιτλοποιημένα δάνεια.

Καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζει νέες προβλέψεις εν όψει των αποφάσεων που θα λάβει στις 4 Δεκεμβρίου, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει μικτά μηνύματα. Μια χθεσινή έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία αυξήθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες, αλλά οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 0,3% τον ίδιο μήνα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και έναντι επίσημου στόχου λίγο κάτω από το 2%.

«Δεν βρισκόμαστε σε αποπληθωρισμό, αλλά ο χαμηλός πληθωρισμός είναι το ίδιο κακός με τον αποπληθωρισμό όσον αφορά στη δυνατότητα της οικονομίας μας να αντιμετωπίσει το χρέος, δήλωσε ο κ. Coeure.

Η συζήτηση τον Δεκέμβριο θα αφορά «στη στάθμιση της επίπτωσης της όποιας νέας δράσης στη νομισματική πολιτική, όσον αφορά στη δημιουργία ρευστότητας που κατευθύνεται εκεί που πρέπει και που βοηθά την οικονομία, τις πιστώσεις και τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης