Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα «την αλλαγή χρήσης» στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ ώστε να προσλαμβάνονται στον ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με τα προεδρεία και τους Εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της χώρας υπό τον αρμόδιο Υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο οι επιχειρηματίες θα μπορούν να μειώσουν τη δαπάνη για κάθε μία τέτοια πρόσληψη, αφού θα καλύπτουν το ποσό που χρειάζεται, από τα 360 ευρώ και άνω. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις, να διατηρήσουν τους εργαζόμενους που θα έχουν προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ, ακόμα και μετά τη λήξη της επιδότησης, καλύπτοντας ο Οργανισμός τις ασφαλιστικές τους εισφορές, σε ποσοστό έως και 90%.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος, Κώστας Μίχαλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος τη ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς και Πρόεδροι των επιμελητηρίων από την Ελλάδα. Από πλευράς κυβέρνησης, εκτός του Υπουργού Εργασίας, συμμετείχαν η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ρ. Αντωνονοπούλου, ο Υφυπουργός Εργασίας. κ. Α. Πετρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Α. Νεφελούδης, η Πρόεδρος του ΟΑΕΔ, κα Μ. Καραμεσίνη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Α. Παπαδεράκη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Π. Κορκολής και η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ, κα Ευγενία Φωτονιάτα.

ΕΣΕΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα συμφωνία για την Απασχόληση προτείνει η ΕΣΕΕ βασισμένη στο πάγιο αίτημα επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, δήλωσε: «Στην παρούσα συγκυρία όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση η οποία φέρνει πλέον αντιμέτωπη την κοινωνία με την οικονομία. Ανάμεσα στις κυριότερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η ανάγκη για άμεση μείωση της ανεργίας και για χάραξη του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ προτείνει μία νέα συμφωνία για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων, Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ η οποία να διέπεται από την αρχή επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας και της διατήρησης ενεργών πολιτών αντί γενεές ανέργων και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ηλικίες όπως νέων από 18-24 ετών αλλά και μεγαλύτερων άνω των 50 ετών». Και συνέχισε: «Επειδή πολλές φορές η πραγματικότητα μας εφοδιάζει με καλές πρακτικές, αξίζει να αναφερθεί η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό και την ωρίμανση δράσεων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, οι οποίες ενσωματώνουν καινοτομίες ικανές να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Θεωρούμε ότι αυτή ευκαιρία για συνεργασία θα πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί περαιτέρω, καθώς όταν ετοιμάζονται δράσεις για την αγορά, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ξέρεις τις ανάγκες της και το πώς θα την προσεγγίσεις, πράγμα που διασφαλίζεται με τη συμμετοχή των εργοδοτών και εργαζομένων». Καταλήγοντας ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε: «Πέρα από το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, όμως, πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο για συνεργασία σε ζητήματα διάγνωσης, ρύθμισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων. Θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την συστηματοποίηση της συνεργασίας αυτής, με αλλαγές που θα συναποφασιστούν από όλες τις πλευρές ώστε να βελτιωθούν τα διαθέσιμα προγράμματα του ΟΑΕΔ δίνοντας ουσιαστικά κίνητρα απασχόλησης για τις επιχειρήσεις. Η ΕΣΕΕ, τέλος, επιμένει σε ελκυστικές πολιτικές απασχόλησης, ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν εργοδότες, δημιουργώντας τουλάχιστον μια νέα θέση εργασίας και οι μικρομεσαίοι εργοδότες να προσλάβουν από έναν άνεργο, αφού οι περισσότερες από τις 600.000 Μμε επιχειρήσεις είναι αυτές που θα τονώσουν την απασχόληση».

ΓΣΕΒΕΕ

Προς θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις ΜμΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση, η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την πλευρά δήλωσε: «Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι κινείται προς θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία και το πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας που αφορά στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βεβαίως, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι το μέτρο αυτό δεν είναι εκείνο που από μόνο του θα μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και θα αναβαθμίσει τη δραστηριότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά, σε κάθε περίπτωση η ΓΣΕΒΕΕ θα είναι και στο άμεσο μέλλον σε επαφή τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας όσο και με την Πρόεδρο του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων πιλοτικών ενεργειών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την απασχόληση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».

Και υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα προώθησης που εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις εάν προσλάβουν έναν άνεργο ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας μπορούν να επιδοτηθούν για τη θέση απασχόλησης με ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας για διάρκεια 12 μηνών».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις για να είναι σε θέση μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα:

1) Να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού 3 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος

2) Να διατηρήσει το άνεργο άτομο που προσέλαβε για διάστημα 3 μηνών μετά τη λήξη της επιδότησης.

«Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί πιλοτικά και για ένα αριθμό 10.0000 ανέργων» κατέληξε η Συνομοσπονδία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης