Μόλις ανακοινώθηκε η δολοφονία του Βρετανού στρατιώτη από μουσουλμάνους ακτιβιστές στο Λονδίνο, η ακροδεξιά ομάδα English Defence League κινητοποίησε περίπου 100 άτομα στο σημείο. Με κουκούλες στο πρόσωπο που έφεραν το σύμβολο του Αγίου Γεωργίου, οι ακροδεξιοί του EDL επιτέθηκαν εναντίον τζαμιών στο προάστιο Γούλιτς, όπου έγινε η δολοφονία.

«Αποκεφαλίζουν τους στρατιώτες μας στους δρόμους του Λονδίνου. Αυτό είναι το Ισλάμ» έλεγε ο επικεφαλής του EDL Τόμι Τόμπινσον, ενώ η ομάδα του έκανε επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας αλλά και εναντίον οποιουδήποτε είχε μαύρο ή μελαμψό δέρμα στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιθέσεις νεαρών μουσουλμάνων της 7ης Ιουλίου 2005 αλλά και το ειδεχθές έγκλημα εναντίον Βρετανού στρατιώτη που σημειώθηκε την Τετάρτη ανέβασαν πάλι στα ύψη τα αντι-ισλαμικά αισθήματα της βρετανικής κοινής γνώμης. Ο Μίκαελ Κόλλινς, συγγραφέας βιβλίου για την ιστορία της εργατικής τάξης στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρει ότι η πλειονότητα των εργατών επωφελήθηκε από το οικονομικό μπουμ επί Θάτσερ-Μπλερ και εγκατέλειψε τα ιστορικά προάστια, όπως το Γούλιτς στο κέντρο του Λονδίνου. «Οι πρώην εργάτες που πέτυχαν επαγγελματικά τώρα ζουν στα προάστια του Έσσεξ και του Κεντ» υπογραμμίζει αρθρογράφος της «Le Monde».

«Ποιοι απέμειναν, λοιπόν, στο Γούλιτς; Μόνο οι λευκοί loosers, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι συνταξιούχοι. Αυτοί οι λευκοί συγκατοικούν δύσκολα σήμερα με τις μαύρες και ασιατικές μειονότητες, που κυριαρχούν πλέον τις λαϊκές συνοικίες των μεγάλων βρετανικών πόλεων. Αυτή η ανάμειξη προκαλεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ» προσθέτει.

Το Γούλιτς φιλοξενεί επίσης τη στρατιωτική βάση στην οποία εργαζόταν ο άτυχος Βρετανός στρατιώτης, ο οποίος δολοφονήθηκε άγρια από τους δύο μουσουλμάνους τρομοκράτες. Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει ήδη διοργανώσει μία επίσκεψη σε αυτήν τη στρατιωτική βάση στις 31 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης