Τα τελευταία δύο χρόνια πρωταγωνίστησαν είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο, επιφανείς οικονομολόγοι, βαρόνοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εκπρόσωποι διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, επιδόθηκαν σε ένα απίστευτο πάρτι κερδοσκοπίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως Κασσάνδρες των αγορών, ορισμένοι που φέρουν το προσωνύμιο «γύπες» ή «κοράκια» και εκπρόσωποι πολυεθνικών τραπεζικών κολοσσών πόνταραν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ οι πιο τυχεροί (;) θησαύρισαν αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες εβδομάδες από την έγκριση της δόσης-μαμούθ που εξασφαλίζει έστω και βραχυπρόθεσμα τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη και κάποιοι κάνουν… ταμείο.

Οι γκουρού…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίφημη Grexit δεν επετεύχθη, παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις ορισμένων μεγάλων ονομάτων του διεθνούς επενδυτικού τζετ σετ. Όσοι έσπευσαν να ξεπροβοδίσουν την Ελλάδα από το ευρώ, βρέθηκαν εκτεθειμένοι, έχοντας δεχθεί σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία τους και στα ταμεία τους.

Ξαφνικά, εν είδει θαύματος, μειώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, το Χρηματιστήριο ανέβηκε, πολυεθνικές αποφάσισαν να επενδύσουν και η Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία…

Οι παρεμβάσεις τους στη διεθνή σκηνή κορυφώθηκαν το καλοκαίρι και συνέχισαν έως το πρόσφατο Eurogroup. Η απόφαση είχε αρνητικές συνέπειες για όσους είχαν ποντάρει ενάντια σε μια ελληνική επιτυχία και θετικότατα αποτελέσματα για αυτούς που έβγαλαν εκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Αυτοί είναι άλλωστε οι νόμοι του τζόγου. Κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει.

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ μετουσιώθηκε σε ζημίες για πολλούς εκπροσώπους των διεθνών αγορών, η αποτυχία των οποίων συζητήθηκε έντονα.

Ο Πόλσον και η Goldman Sachs

Ο πρώτος και καλύτερος στον ρόλο της Κασσάνδρας ήταν ο διαβόητος κερδοσκόπος Τζον Πόλσον. Αυτός είχε ανάψει πρώτος το φυτίλι στην Ευρωζώνη για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής που θησαύρισε ποντάροντας στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών το 2007 – 2008 επιχείρησε να εξαργυρώσει ακόμα μια καταστροφή. «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκαλώντας έτσι τη διάλυση της ζώνης του ευρώ», δήλωσε τον περασμένο Φεβρουάριο στο δίκτυο Bloomberg.

Στο παιχνίδι με τα Credit Default Swaps και τα κρατικά ομόλογα των χωρών του Νότου κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Goldman Sachs. Ο οίκος προσπάθησε να «ντιλάρει» με την ελληνική κυβέρνηση και όταν δεν τα κατάφερε ξεκίνησε έναν ανοιχτό πόλεμο με αρνητικά reports, που μάλιστα σηματοδότησαν την αρχή της κατάρρευσης του Χρηματιστηρίου και των ομόλογων.

Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του κέρδους, επανήλθε στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί του εκπροσώπους από πιο σκληρά κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια του κόσμου, με πιο διάσημο αυτό του Πόλσον.

Εκ του αποτελέσματος τα funds του και παρά τις διορθωτικές του κινήσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κατέγραψαν σημαντικές ζημιές ως συνέπεια αποτυχημένων στοιχημάτων σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση.

Ο Λόρδος που κοντράρει τον Σόρος

Ο ΛόρδοςΤζέικομπ Ρόθτσιλντ πόνταρε σχεδόν 200 εκατ. δολάρια κατά της Ελλάδας μέσω της RIT Capital Partners.

Η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα μετέτρεπε το στοίχημα του βαρυσήμαντου μέλους της επιφανούς τραπεζικής οικογένειας, σε χρυσωρυχείο!

Η Grexit δεν ήρθε ποτέ.

Η τελευταία «Κασσάνδρα»

Βασικό θέμα στην επενδυτική στρατηγική για το 2012 ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα για την Pimco, την εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο ομολόγων στον κόσμο.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, έδινε πιθανότητα 70% στην αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Τελικά διαψεύστηκε χάνοντας πολλά εκατομμύρια.

Ο «χρυσοδάκτυλος» με πληροφόρηση (;)

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αποδείχτηκε ως μία μέγιστη ευκαιρία για τους απανταχού κερδοσκόπους να κάνουν αυτό που πραγματικά γνωρίζουν. Να τζογάρουν. Όσοι αγόρασαν πριν από αρκετό καιρό ελληνικά ομόλογα σε χαμηλή τιμή, σήμερα βγαίνουν κερδισμένοι.


(Το πρωτοσέλιδο της zougla.gr που αποδείκνυε το πάρτι κερδοσκοπίας με τα ομόλογα)

«Χρυσή» αποδείχτηκε για την εταιρεία επενδύσεων «Third Point» η διαδικασία επαναγοράς του χρέους στην οποία προχώρησε η Ελλάδα, καθώς κατάφερε να κερδίσει από αυτή 500 εκατομμύρια ευρώ. Η επενδυτική εταιρεία, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αποτελεί λαμπρή εξαίρεση μεταξύ των κερδοσκόπων που έχασαν αρκετά χρήματα ποντάροντας στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην κατακόρυφη αύξηση του χρέους της.

Παγίδα στην οποία δεν έπεσε η Third Point, καθώς αγόρασε τίτλους στα 17 λεπτά του ευρώ και τους πούλησε στα 34 λεπτά κατά τη διάρκεια της επαναγοράς χρέους. Για την πετυχημένη στρατηγική της προκύπτουν ερωτήματα…

Ένα άλλο hedge fund που εδρεύει στο Λονδίνο, το Adelante Asset Management, αρχικά αγόρασε ομόλογα για 12,5 cents. Πούλησε μέρος αυτών, με κέρδος 70%…

Ενδεικτικό της τακτικής των hedge funds είναι ο τίτλος που είχε πριν από μερικές ημέρες η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, ο οποίος ήταν «κερδισμένοι είναι αυτοί που στοιχημάτισαν σε μια παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως «κερδισμένοι είναι αυτοί που στοιχημάτισαν σε μια παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα πέτυχαν στην κατηγορία τους το 2012 τις υψηλότερες αποδόσεις. Εντούτοις τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν κερδοσκοπικές επενδύσεις, καθώς η χώρα δεν τα έχει πραγματικά ακόμη καταφέρει.  Το βουνό των χρεών παραμένει τεράστιο, παρά την επαναγορά ομολόγων, ενώ δεν διαφαίνεται ακόμα ένα τέλος της καθοδικής πορείας. Η τελευταία λέξη για τα ελληνικά ομόλογα δεν έχει ειπωθεί ακόμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, το οποίο έκανε λόγο για παιχνίδια κερδοσκόπων που κατάφεραν να κερδίσουν πάρα πολλά χρήματα.

«Κανένας διευθυντής hedge funds και κανένας επενδυτής ομολόγων δεν πιστεύει σοβαρά ότι η Ελλάδα ‘σώθηκε’.  Δεν βοηθάει ούτε η επιτυχημένη επαναγορά ομολόγων, η οποία μειώνει το χρέος κατά 20 δισ. ευρώ και ανοίγει το δρόμο για νέα οικονομική βοήθεια. Με τα λεφτά αυτά θα αποπληρωθούν παλιές απαιτήσεις και τόκοι. Για τους κερδοσκόπους, όμως, όλα αυτά είναι αδιάφορα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφεραν να κερδίσουν πάρα πολλά» αναφέρονταν μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης