Η Ισπανία μπλόκαρε τον διορισμό του Yves Mersch στο εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είπαν αξιωματούχοι της ΕΕ την Δευτέρα, καθυστερώντας την κάλυψη της σημαντικής αυτής θέσης.

Αξιωματούχοι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είπαν ότι η Ισπανία τάχθηκε κατά του διορισμού του Mersch μέσω μιας «γραπτής διαδικασίας»- μιας γρηγορότερης διαδικασίας έγκρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι μπλόκαρε τη γραπτή διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι η απόφαση για τον Λουξεμβουργιανό Mersch θα καθυστερήσει.

Η κίνηση αυτή αποτελεί νίκη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αντιτίθεται στον διορισμό του Mersch, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να βρεθεί μια γυναίκα κατάλληλη για την θέση. Η Ισπανία διαφωνεί με την υποψηφιότητα του Mersch επειδή επιθυμεί να αναλάβει Ισπανός την θέση.

Η απόφαση της χώρας σημαίνει ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου. Διαφορετικά, οι ηγέτες θα πρέπει να επανέλθουν στο θέμα στην σύνοδο του Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ παραμένει κενή από τα τέλη Μαΐου.

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης