του Peter Garnry, Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank

Η Apple μοιάζει να έχει χάσει το γόητρό της τους τελευταίους μήνες και παρακάτω παραθέτω τους λόγους στους οποίους πιστεύω ότι οφείλεται αυτό. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι πωλήσεις του iPhone καταγράφουν πλέον κάμψη και το γεγονός αυτό είναι έκδηλο από τα τελευταία στοιχεία πωλήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταναλωτές που έχουν ήδη το iPhone 4 και 5 δεν αναβαθμίζουν απαραίτητα το τηλέφωνό τους σε iPhone 6 ή iPhone 7, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά σύντομα. Και από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, το iPhone 7 δεν πρόκειται να είναι ένα επαναστατικό νέο τηλέφωνο, ώστε να προσελκύσει τους καταναλωτές. Θα έχει φυσικά τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις σε software και hardware, αλλά όχι κάποιο εξαιρετικό χαρακτηριστικό.

Επίσης, η πορεία της εταιρείας στην Κίνα έχει επιδεινωθεί. Τα έσοδα, όπως ανακοινώθηκαν στα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου, έχουν σημειώσει πτώση 33% και αυτή η τάση δεν είναι προσωρινή, όπως θα ήθελε να ελπίζει η ηγεσία της εταιρείας, αλλά μόνιμη.

Το ζήτημα εδώ είναι ότι τα smartphone της Apple συναντούν ισχυρό ανταγωνισμό από Κινέζους κατασκευαστές software και hardware, ακόμη και από την Samsung στην Νότια Κορέα, των οποίων οι τιμές είναι χαμηλότερες. Τα smartphone των εταιρειών αυτών είναι ακόμη καλύτερα από το τελευταίο μοντέλο iPhone και αυτό πλήττει σημαντικά τη μετοχή της Apple, δεδομένου ότι οι τιμές της παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ένας ακόμη λόγος είναι η μέτρια πορεία των εσόδων από την συνδρομητική μουσική υπηρεσία Beats και το Apple Watch. Τα έσοδα από αυτές τις υπηρεσίες έχουν σημειώσει πτώση που αγγίζει το 10% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι η μακρόχρονη πρόβλεψη για την ανάπτυξη εσόδων της Apple είναι ιδιαίτερα χαμηλή και σαν αποτέλεσμα η τιμή των μετοχών της Apple δεν αναμένεται να καταγράψει θεαματική πορεία μέσα στον επόμενο χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης