«Η πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο», επισημαίνει ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος, Τόρστεν Σούλτεν, του Οικονομικού και Κοινωνικού Ινστιτούτου Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ.

«Βλέποντας τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας στις χώρες της κρίσης, όπως τον αριθμό των ανέργων, διαπιστώνεται ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν λειτουργούν καθόλου» προσθέτει ο οικονομολόγος, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με την Ελλάδα και το εργασιακό κόστος, ο ίδιος «δεν βλέπει τόσο δραματικά» το θέμα αυτό, αντίθετα πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει κυρίως ένα διαρθρωτικό πρόβλημα και, όπως προσθέτει, χωρίς βιομηχανία και υποδομές, δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, ενώ όταν σε όλους τους κοινωνικούς τομείς εφαρμόζονται περικοπές και ανακόπτεται η εγχώρια ζήτηση, ο ίδιος διερωτάται από πού θα προκύψει η δυναμική της οικονομίας, ενώ αυτή τη στιγμή προκαλούνται μόνον απίστευτες κοινωνικές ανατροπές που οικονομικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Στη συνέντευξή του, με τίτλο «Όσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό είναι τα θύματα της κρίσης», ο κ. Σούλτεν παρατηρεί πως η οικονομική κρίση πλήττει ιδιαίτερα τον κατώτατο μισθό, που είναι θεσμοθετημένος σε 20 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις χώρες που υπάγονται στο Μηχανισμό Στήριξης, στις οποίες ο κατώτατος μισθός είτε «παγώνει» είτε μειώνεται, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο και άρα οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό είναι τα θύματα αυτής της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος θεωρεί πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να κατακρίνει κανείς μόνο τους υψηλούς μισθούς στη Νότια Ευρώπη, αλλά και τους χαμηλούς στη Γερμανία, καθώς και στην Αυστρία, η οποία δεν απέχει πολύ.

Προσθέτει μάλιστα πως μπορεί η ΕΕ να μην είναι σε θέση να επιβάλει αυστηρές προδιαγραφές ως προς αυτό το ζήτημα, ωστόσο πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η μισθολογική πολιτική σε μια χώρα επηρεάζει έμμεσα και τις άλλες χώρες, οπότε θα είχε νόημα να υπάρξουν ευρωπαϊκά προδιαγραφές για τον κατώτατο μισθό, όχι σε απόλυτα ποσά, αλλά ως ποσοστό επί του μέσου μισθού, που δεν θα επιτρέπεται να υπερβεί μια χώρα.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης