Η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενίσχυση της ικανότητας των αρχών στην αξιολόγηση των πολιτικών τους σχετικά με την ενδυνάμωση της δεοντολογίας, ήταν στο επίκεντρο των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου για τη «Δημόσια Δεοντολογία» που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.

Στο συνέδριο, που διοργάνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, συμμετείχαν οι υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι της Βουλής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και πάλλων οργανισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, μίλησε για τη σημασία αναγνώρισης και εμπέδωσης μιας κουλτούρας δεοντολογίας στον κρατικό μηχανισμό.

Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), καθηγητής Νομικής Σχολής, Δημοσθένης Κασσαβέτης, παρουσίασε το έργο του ΣΕΕΔΔ, η δράση του οποίου εκτείνεται σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, προσδιόρισε ως σκοπό της συνολικής του δραστηριότητας «τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της διοίκησης, ιδιαίτερα δε την επισήμανση φαινομένων διαφθοράς, κακοδιοίκησης, αδιαφανών διαδικασιών, αναποτελεσματικότητας, χαμηλής παραγωγικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών» και πρότεινε τη λειτουργία Διαρκούς Επιτροπής Καινοτομίας Αυτοδιοικητικών Πολιτικών για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης .

Ο επικεφαλής της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τζανλούκα Εσποζίτο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, τόνισε ότι η διαφθορά αφορά όλες τις χώρες, ωστόσο η ενδυνάμωση της ηθικής στον δημόσιο τομέα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της πρόληψής της. Αναφέρθηκε επίσης στη δουλειά της GRECO στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κλαούντια Λουτσιάνι, διευθύντρια Δημοκρατικής Διακυβέρνησης και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δέσμευση των εκπροσώπων της Βουλής και της κυβέρνησης για την πρόληψη της διαφθοράς και υπογράμμισε τη μεγάλη βαρύτητα που δίνει ο διεθνής οργανισμός στην ενίσχυση της δημόσιας δεοντολογίας.

Ο διευθυντής της Μονάδας Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντανιέλε Ντότο, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνικής βοήθειας στην ανάπτυξη υποβάθρου δεοντολογίας και της μεταφοράς βέλτιστων πρακτικών στην Ελλάδα.

Στο θέμα της ανάπτυξης προληπτικών πολιτικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς τοποθετήθηκαν επίσης ο γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου, ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Ιφιγένεια Καμτσίδου, η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, Ευαγγελία Κουλουμπίνη και ο συντονιστής του Γραφείου Αθήνας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άγγελος Μπίνης.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη, οι αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου Άννα Λιγωμένου και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης Εύη Δημητρούλια και ο αναπληρωτής γραμματέας της Ένωσης Δήμων Κύπρου Χρίστος Χατζηγιάγκου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης