Δέσμη επτά προτάσεων για τον νέο αναπτυξιακό νόμο κατέθεσε η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) στον γενικό γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη.

Μεταξύ άλλων ζήτησε τη στήριξη -π.χ., μέσω του πακέτου Γιούνκερ ή φοροαπαλλαγών- των βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων, που είχαν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους αλλά δεν ολοκληρώθηκαν, τη χορήγηση κινήτρων για την επαναλειτουργία βιοτεχνικών κτηρίων που έχουν κλείσει, αλλά και την ενίσχυση επενδυτών και επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν στη συμμετοχή και εξαγορά επιχειρήσεων κοντά στην πτώχευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, η διοίκηση του ΒΕΘ προτείνει να προχωρήσουν τα εξής:

-Ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που είχαν υπαχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν και συνεπώς να ολοκληρωθούν. Εφόσον αξιολογηθεί από την επαφή με τους φορείς των επενδύσεων ποια επενδυτικά σχέδια είναι βιώσιμα και ποια μπορεί να είναι κερδοφόρα, η ενίσχυσή τους μπορεί να γίνει μέσω μεγαλύτερων φοροαπαλλαγών ή και να εξετασθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του πακέτου Γιούνκερ.

-Επαναλειτουργία μονάδων που έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους. Όπως υπογραμμίζει το ΒΕΘ, είναι γνωστό ότι έχουν κλείσει και καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες εγκαταλείποντας στην τύχη τους τα κτήρια όπου στεγάζονταν. «Την ίδια ώρα οι τράπεζες στις οποίες είναι ενεχυριασμένα είτε καθυστερούν πάρα πολύ να τα διαθέσουν προς πώληση είτε, όταν τα διαθέτουν, διαμορφώνουν ένα τίμημα πώλησης αντίστοιχο με την απαίτηση του δανείου τους, μη λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική αξία του ακινήτου και την πραγματική αγοραστική δύναμη των ενδιαφερομένων. Αποτέλεσμα είναι η καθημερινή απογύμνωση των βιοτεχνικών κτηρίων -από διάφορους επιτήδειους – από βιομηχανικό και λοιπό εξοπλισμό. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κτήρια μετατρέπονται σε φαντάσματα χωρίς πλέον κανένα ενδιαφέρον για αξιοποίηση από κανέναν με οποιοδήποτε τίμημα. Η πολιτεία, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη αυτήν την πραγματικότητα, θα πρέπει με τον νέο αναπτυξιακό νόμο να δίνει τη δυνατότητα τα κτήρια αυτά πολύ σύντομα να πωλούνται σε λογικές τιμές σε ενδιαφερόμενους βιοτέχνες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο με χαμηλότοκα δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Ενίσχυση επενδυτών και επενδυτικών σχεδίων για συμμετοχή/εξαγορά επιχειρήσεων κοντά σε πτώχευση, οι οποίες με το κατάλληλο μάνατζμεντ μπορούν να γίνουν βιώσιμες.

-Προτεραιότητα εντάξεων και αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για εξωστρεφείς επιχειρήσεις και επενδύσεις, που στόχο έχουν την ενίσχυση των εξαγωγών και την υποκατάσταση των εισαγωγών.

-Νέα κίνητρα ενισχύσεων – Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

-Απλούστευση των διαδικασιών ένταξης και υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων.

-Αυστηρή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και επίσπευση διαδικασιών που συνδέονται με την υλοποίησή τους (έλεγχος, αδειοδοτήσεις κ.ά.).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης