Ο δείκτης δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index κατάφερε να σημειώσει χθες τη μεγαλύτερη άνοδο από το ράλι στις 21 Ιουνίου. Ωστόσο, την ανοδική πορεία του δολαρίου δεν θα πρέπει να την εκλάβουμε ως νέα τάση εν όψει της σημαντικότερης ανακοίνωσης της εβδομάδας, δηλαδή των νέων θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Δεδομένης της σημασίας που έχει για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ η απόφαση των επιτοκίων της ΕΚΤ και τα στοιχεία απασχόλησης αντίστοιχα, η κατεύθυνση των κεφαλαιαγορών θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Επομένως, η άνοδος του δολαρίου το τελευταίο 24ωρο μπορεί να συσχετιστεί με την έλλειψη ρευστότητας λόγω της χθεσινής αργίας της 4ης Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της ΕΚΤ είναι κρίσιμη ως προς τον τρόπο με τον οποίο η αγορά θα κατανοήσει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Η επιφυλακτικότητα κυριάρχησε αμέσως μετά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων την περασμένη Παρασκευή. Αν η Κεντρική Τράπεζα δεν δώσει πιο απτές λύσεις, η επιφυλακτικότητα θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ρευστοποιήσεις όχι μόνο στο ευρώ αλλά και στα assets ρίσκου γενικότερα.

Επίσης, χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη αύξηση στις θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, ώστε να ενθαρρύνει μια άνοδο στο δολάριο. Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε τα στοιχεία ΑΕΠ β’ τριμήνου παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας), ενώ ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου στις ΗΠΑ, παράγοντες που θα μπορούσαν να διαταράξουν το momentum. Φυσικά, αν οι παραπάνω ανακοινώσεις ταυτιστούν με τις καθοδικές προοπτικές για την ανάπτυξη και τα επιτόκια, τότε θα τροφοδοτήσουν, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, μια ισχυρή και αξιόπιστη τάση.

Οι traders του ευρώ μπορούν να εναποθέσουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΚΤ

Η αναμενόμενη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος κινείται κοντά στα χαμηλά τεσσάρων ετών, επίπεδα που υποχώρησε ο σχετικός δείκτης στα τέλη Απριλίου. Ένας trader που βασίζεται στο αντιθετικό μαζικό επενδυτικό συναίσθημα θα μπορούσε να εκλάβει αυτό το στοιχείο ως ενδιαφέρον, δεδομένων των επερχόμενων σημαντικών ανακοινώσεων. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει μεγαλύτερο βάρος από ό,τι συνήθως, γιατί θα μπορούσε να θεωρηθεί συνέχεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Ήδη Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι περιμένει, όμως, η αγορά από την ΕΚΤ; Υπάρχουν δύο σκέψεις για αυτή τη συνεδρίαση: πώς θα επηρεάσει τις προοπτικές αποδόσεων στο ευρώ και αν θα στηρίξει τις δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής συνόδου. Το ευρώ περιλαμβάνει το στοιχείο του ρίσκου και της απόδοσης. Ως προς την απόδοση, αυτή ορίζεται από το βασικό επιτόκιο.

Αν μειωθεί το επιτόκιο από το 1,00%, η πιθανότητα απόδοσης μειώνεται. Επίσης, θα μπορούσε να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι αν η Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη όχι μόνο για το ευρώ αλλά και για τις αγορές ευρύτερα.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης