Στα σημάδια ανάκαμψης του ελληνικού τραπεζικού τομέα έπειτα από μια βαθιά κρίση εστιάζει η «Handelsblatt» σε άρθρο με τίτλο «Στην Αθήνα μπαίνει τάξη».

Το ρεπορτάζ κάνει αρχικά μια ανασκόπηση στις περιπέτειες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τη μαζική εκροή κεφαλαίων στα μέσα του 2015 και την επιβολή capital controls το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο χρόνια μετά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων εξακολουθούν να υπάρχουν, «αλλά επιτέλους επιστρέψαμε στην οδό της κανονικότητας», αναφέρει στη «HB» o Xρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς από τον περασμένο Μάρτιο.

Η εφημερίδα αναφέρεται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, υπό την επίβλεψη της Κομισιόν, με στόχο την αποπληρωμή της βοήθειας που έλαβαν από το κράτος. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», ενώ η Εθνική, η Eurobank και η Αlpha Bank έχουν ήδη εκπληρώσει το 85% των στόχων τους, η Πειραιώς έχει μείνει πίσω, κυρίως λόγω μιας διαμάχης στα ανώτερα κλιμάκιά της.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Χρ. Μεγάλου, η τράπεζα έχει θέσει τη λεγόμενη «ατζέντα 2020» με στόχο έως τότε να έχει ξεπεράσει και αυτή τα προβλήματά της. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει μάλιστα ο ίδιος στην εξάρτηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος από τα κεφάλαια ρευστότητας του ELA, τα οποία δόθηκαν και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες ως έκτακτη βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε μέχρι τέλος 2018 να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τον ELA από τα 10 δις ευρώ που είναι τώρα στο μηδέν. Κάθε δισεκατομμύριο από τον ELA μας κοστίζει 10 εκατομμύρια ευρώ» εξηγεί ο Χρ. Μεγάλου. Σε γενικές γραμμές πάντως, έπειτα από έξι διαδοχικά χρόνια κρίσης οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επανήλθαν σε κερδοφόρα πορεία το 2016, με μόνη εξαίρεση την Πειραιώς που κατέγραψε «μικρή απώλεια 4 δις ευρώ».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν οι κίνδυνοι από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όμως, και σε αυτόν τον τομέα καταγράφεται πρόοδος σύμφωνα με την εφημερίδα. Ένας επιπλέον λόγος, τέλος, στον οποίο αποδίδεται η καλή πορεία είναι ότι οι εν λόγω τράπεζες επικεντρώθηκαν στις δραστηριότητές τους εντός των συνόρων, έχοντας αποσυρθεί από πολλές παράλληλες δραστηριότητες σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Σερβία, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Κύπρος. «Ο Έλληνας ασθενής βαδίζει στον δρόμο της βελτίωσης» σημειώνει κλείνοντας η «HB».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης