Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, παρά την ύπαρξη πολιτικού ρίσκου, διατυπώνουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυση που έδωσαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα και η οποία τιτλοφορείται «Είναι επιτέλους ηλιόλουστα στην Ελλάδα» (It’s finally sunny in Greece).

Η τράπεζα χαρακτηρίζει «πολύ επιτυχημένο» τεστ την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας πως καταδεικνύει ότι χώρα έχει κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Bank of America Merrill Lynch εστιάζει στο γεγονός ότι υπάρχουν προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα λάβει στήριξη από ένα μικρό «κούρεμα» του επίσημου τομέα (OSI) και ότι είναι πολύ πιθανό να δεχθεί και περισσότερη ελάφρυνση στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ο οίκος υποστηρίζει πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση δείχνει ότι θα πρέπει να είναι ευκολότερο για την Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον, ενώ κάνει αναφορές και στις θετικές επιδόσεις του 2013 (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών). Πάντως, ξεκαθαρίζει πως η εφαρμογή της «φιλόδοξης» μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για την υποστήριξη της ανάκαμψης.

Στα βασικά ρίσκα της Ελλάδας η Bank of America Merrill Lynch συγκαταλέγει την πολιτική αβεβαιότητα, η οποία -όπως αναφέρει- θα μπορούσε να αυξηθεί εν όψει των εκλογών του Μαΐου και των διαδικασιών για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις τράπεζες, εκτιμά ότι τα στοιχεία από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος παρέχουν μια λογικά συντηρητική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως μετά και την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ο κλάδος θα είναι ανακεφαλαιοποιημένος αρκετά, ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη της οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης