Οι δηλώσεις του απόντος από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (WEF), νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους συμμετέχοντες -περίπου 3.000 κορυφαίους πολιτικούς, επιχειρηματίες, επιστήμονες, αλλά και εκπροσώπους των σημαντικότερων διεθνών οργανισμών.

​Και τον καταχειροκρότησαν όταν είπε ότι υπερασπίζεται την παγκοσμιοποίηση, και πρόσθεσε πως «αυτή θα πρέπει να είναι πιο ανοικτή σε όλους για την επίτευξη  μεγαλύτερης βιωσιμότητας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ομιλία του κομμουνιστή ηγέτη της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, όμως, κέρδισε την καρδιά τους. Φαίνεται πως ο Κινέζος πρόεδρος έδωσε στους ακροατές του όλα όσα επιθυμούσαν να ακούσουν. Το ακροατήριο τον καταχειροκρότησε, όταν είπε πως οι χώρες θα πρέπει «να υπακούσουν στις συμφωνίες που έγιναν στο Παρίσι για την καταπολέμηση της κλιματολογικής αλλαγής και να μην απομακρυνθούν ούτε ελάχιστα απ’ αυτές».
Και τον καταχειροκρότησαν όταν είπε ότι υπερασπίζεται την παγκοσμιοποίηση, επισημαίνοντας επίσης πως «αυτή θα πρέπει να είναι πιο ανοικτή σε όλους για την επίτευξη μεγαλύτερης βιωσιμότητας». Για να καταλήξει: «Ας εργαστούμε όλοι μαζί για ένα πιο λαμπρό μέλλον».

Με λίγα λόγια ο Κινέζος πρόεδρος Σι είπε όλα εκείνα που κανονικά ανέμεναν να ακούσουν από έναν Αμερικανό πρόεδρο.

Πρώτες αντιδράσεις

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του WEF (1971) Κλάους Σβαμπ χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου Σι «ιστορική» και τον εξήρε για την «υπεύθυνη ηγεσία του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Νταβός ​διατυμπανίζεται ότι περισσότερη παγκοσμιοποίηση, ελεύθερο εμπόριο και λιγότεροι περιορισμοί για διεθνείς επενδύσεις οδηγούν σχεδόν νομοτελειακά σε ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδοΚάτι ιδιαίτερα παράδοξο, καθώς συνήθως οι ηγέτες της Κίνας κατηγορούνται επειδή δεν είναι εκλεγμένοι με τον καθιερωμένο δυτικό τρόπο. Η δήλωση Σβαμπ έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού το εφετινό φόρουμ πραγματοποιείται με το μότο: «Υπεύθυνη ηγεσία ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις». Ένα σύνθημα που παραπέμπει στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των ελίτ και μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, αλλά και στην απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Χωρίς να ξεχνάμε, όμως, πως το φόρουμ είναι τόπος συνάντησης της παγκόσμιας ελίτ. Εδώ, συναντάται σε ανώτατο επίπεδο η πολιτική με την οικονομική εξουσία. Και εδώ διατυμπανίζεται ότι η περισσότερη παγκοσμιοποίηση, το ελεύθερο εμπόριο και οι λιγότεροι περιορισμοί για διεθνείς επενδύσεις οδηγούν σχεδόν νομοτελειακά σε ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερωτήματα

Όλο και συχνότερα, όμως, οι πληθυσμοί στις δυτικές κοινωνίες διερωτώνται μήπως η παγκοσμιοποίηση έχει εν τέλει περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα. Οι αμφιβολίες αυτές έπαιξαν ρόλο τόσο στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit όσο και στην εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. Από την οικονομία της αγοράς αναδεικνύονται κερδισμένοι και χαμένοι, η απάντηση των υπερασπιστών…

«Κάθε προσπάθεια για διευθέτηση πολύπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων με απλές λύσεις είναι καταδικασμένη σε αποτυχία» δήλωνε το 1971 ο Κλάους Σβαμπ​

Η επικρατούσα άποψη είναι πως για όλα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία δεν φταίει ο ιδρυτής του WEF Κλάους Σβαμπ. Ούτε και το ίδιο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός φέρει ευθύνη για τις οικονομικές ανισότητες σε πολλές κοινωνίες, καθώς και για τους φόβους που προκαλεί η συνεχιζόμενη παγκοσμιοποίηση. «Κάθε προσπάθεια για διευθέτηση πολύπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων με απλές λύσεις είναι καταδικασμένη σε αποτυχία» δήλωνε το 1971 ο Κλάους Σβαμπ, ο οποίος βλέπει σήμερα το Οικονομικό Φόρουμ ως αντίβαρο στις εύκολες λύσεις και στον λαϊκισμό. 

Κάποιοι τώρα θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, όμως, για την επιτυχία των λαϊκιστών στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit ή για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Επειδή ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ, με τις δημόσιες ομιλίες και τα tweets του, εμφανίζεται να είναι αντίθετος με όλα εκείνα που αντιπροσωπεύει το Φόρουμ του Νταβός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης