Της Άντζελας Πεΐτση

Δεκατρείς μέρες μετά την επίσκεψη στελεχών της εταιρείας ICTS Ltd με έδρα τις Φιλιππίνες, επισκέφτηκαν σήμερα το λιμάνι Θεσσαλονίκης και νέοι υποψήφιοι αγοραστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους εκπροσώπους της δανο-ολλανδικής εταιρείας Maersk Group, οι οποίοι συνοδεύονταν από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και εκπροσώπους μελετητικών εταιρειών.

Άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην εσωτερική πύλη του container terminal και διεμήνυσαν σε ΤΑΙΠΕΔ, κυβερνητικά όργανα και στους υποψήφιους αγοραστές πως θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο που διαθέτουν να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον και την εργασία τους.

Διευκρινίζεται πως οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 21 Μαΐου απέχουν από υπερωριακή εργασία και εργασία Σαββάτου-Κυριακής, ενώ από την Πέμπτη (26/5) προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών τους οργάνων, διεκδικούν:

– ΕΔΩ & ΤΩΡΑ ανάπτυξη του δημόσιου λιμένα, διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος και προστασία της εθνικής οικονομίας

– Να διασφαλιστεί το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως ορίζεται από τον Ν. 2688/99 τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικoύ και τις κατά συρροή ΣΣΕ καθώς και όλο το πλαίσιο για την Ασφάλεια στην Εργασία (Μ.Ε.Ε.Κ κ.α).

– Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις των εργαζομένων που έχουν ήδη κατατεθεί στις διοικήσεις των Οργανισμών και στα αρμόδια υπουργεία.

– Δηλώνουν ανυποχώρητοι στη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Σε κοινή γραμμή αντίδρασης οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ και του ΟΛΠ υπογραμμίζουν πως διατηρώντας στο ακέραιο τη διαφωνία τους στο θέμα του ξεπουλήματος των λιμανιών και έχοντας διατυπώσει τεκμηριωμένες απόψεις επ’ αυτού κάνουν γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι «χωρίς τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να υπάρξει πώληση του λιμανιού». Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι καλούν όλους τους πολίτες και τους φορείς, θεσμικούς αυτοδιοικητικούς παραγωγικούς και κοινωνικούς, σε μέτωπο για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Τέλος, οι διοικήσεις συλλόγων και σωματείων εργαζόμενων στον ΟΛΘ συνεδριάζουν εκ νέου αύριο το πρωί στις 11.00, προκειμένου να οργανώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης