Η αρμόδια επιτροπή της ISDA (Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων) αποφάσισε να διενεργήσει δημοπρασία για τα CDS στις 19 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τα CDS είναι τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν από όσες τράπεζες τα είχαν πουλήσει σε επενδυτές.

Παρόλα αυτά, η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής του διεθνούς οργανισμού θεωρεί μέχρι στιγμής πως λόγω της ενεργοποίησης των CACs, το PSI αποτελεί πιστωτικό γεγονός. Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση ήταν αναμενόμενη, κάτι που προκύπτει και από τη δήλωση του Robert Pickel, ενός εκ των ισχυρών ανδρών του οργανισμού, στο CNBC: «Η απόφαση που πήραμε σήμερα είναι κάτι που προβλέπαμε εδώ και καιρό». Πάντως, σε σχετική ανακοίνωση επισημαινόταν ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί όταν η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όταν αυτό έγινε, ελήφθη και η ανάλογη απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρήση των ρήτρων συλλογικής δράσης που υποχρεώνει τους επενδυτές να εγγράψουν ζημιές με βάση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα ενεργοποιήσει την πληρωμή 3 δισ. δολαρίων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια, δηλώνει η ISDA.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, συνολικά θα διευθετηθούν 4.323 συμβόλαια CDS μετά από την απόφαση της επιτροπής της ISDA ότι η χρήση των CACs είναι ένα πιστωτικό γεγονός.

Η διαδικασία της διευθέτησης στόχο έχει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά των 257 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, καθώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτέλεσε δοκιμασία για τη βιωσιμότητα των default swaps ως hedge.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπέρ της απόφασης που καταλογίζει ως πιστωτικό γεγονός την ενεργοποίηση των CACs ψήφισαν οι εκπρόσωποι τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών:

Bank of America Merrill Lynch
Barclays
Credit Suisse
Deutsche Bank AG
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank, N.A.
Morgan Stanley
UBS
BNP Paribas
Societe Generale
Citadel Investment Group LLC
D.E. Shaw Group
BlueMountain Capital
Elliott Management Corporation
PIMCO

Οι αναλυτές για την ανακοίνωση της ISDA

«Restructuring Credit Event in Greece: Πιστωτικό γεγονός η αναδιάρθρωση στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της Ένωσης.

Ο οικονομικός αναλυτής Gavan Nolan, μιλώντας στο CNBC επεσήμανε, σχολιάζοντας την απόφαση της ISDA: «Υπάρχουν τρία είδη πιστωτικών γεγονότων, έτσι όπως έχουν οριστεί από την ISDA. Υπάρχει η χρεοκοπία, η αδυναμία να αποπληρώσεις τα χρέη σου και η αναδιάρθρωση (restructuring). Αυτό για το οποίο συζητάμε για την Ελλάδα είναι μία αναδιάρθρωση (restructuring)».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Gavan Nolan κινείται και το ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του οργανισμού τονίζοντας τον αναμενόμενο χαρακτήρα της απόφασης, αλλά σημειώνοντας και ταυτόχρονα πως οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δείτε την ανακοίνωση της ISDA στα αγγλικά:

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης