Οι εταίροι του κοιτάσματος Λεβιάθαν στο Ισραήλ αναπτύσσουν σχέδιο Β για την ανάπτυξη του σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Globes, οι πετρελαϊκές Noble, Delek και Ratio εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για μια πιο περιορισμένη ανάπτυξη του Λεβιάθαν, η οποία δεν θα περιλαμβάνει πλωτό σταθμό (FPSO) και 16 δις. κ.μ. ετήσιας παραγωγής, όπως σχεδιαζόταν αρχικά, αλλά μια μονάδα με τη μισή χωρητικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι εταίροι υπέγραψαν το 2014 μνημόνιο με τη βρετανική BG για την πιθανότητα εξαγωγής LNG μέσω του σταθμού υγροποίησης που διαθέτει στην Αίγυπτο. Στη συνέχεια, όμως, η πτώση των πετρελαϊκών τιμών, η εξαγορά της BG από τη Shell και η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος αερίου Ζορ οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε ακινησία.

Ως εκ τούτου, οι εταίροι του Λεβιάθαν καταστρώνουν το σχέδιο Β, το οποίο προβλέπει εξαγωγές μόνο στην Ιορδανία σε πρώτη φάση, αλλά και προμήθεια της εγχώριας αγοράς, όπως είναι φυσικό. Σε περίπτωση που προχωρήσει αυτή η λύση, πηγές του υπουργείου Ενέργειας της χώρας εκτιμούν ότι το κόστος ανάπτυξης του κοιτάσματος θα περιοριστεί κατά από τα 7 στα 4 δις. δολάρια και θα πωλούνται ετησίως τουλάχιστον 5 δις. κ.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης