Ομόλογα, με στόχο την άντληση 1,6 δις ευρώ, δημοπρατεί σήμερα το ισπανικό Δημόσιο, σε μια άκρως κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της χώρας, καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι η Μαδρίτη ενδέχεται να αναζητήσει βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την ενίσχυση των τραπεζών της.

Η γερμανική κυβέρνηση και τράπεζες της χώρας κάλεσαν την Τετάρτη την Ισπανία να απευθυνθεί στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης, για να λύσει τα προβλήματα των τραπεζών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αρχές είναι σαφείς, η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει αίτημα βοήθειας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ζάιμπερτ απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM, ενώ είπε ότι το Βερολίνο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συμφωνεί με ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ότι η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και κατ’ επέκταση για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, καθώς, σε αυτό το διάστημα, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα των ελέγχων των ισπανικών τραπεζών, αλλά και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης