Στο 43,7% ανήλθε η ανεργία των νέων στην Ιταλία τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το στατιστικό ινστιτούτο της χώρας Istat. Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό από το 1977.

Το συνολικό ποσοστό ανεργίας ωστόσο μειώθηκε στο 12,3%, (-0,3% σε μηνιαία βάση). Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με το Istat, «δείχνει ότι έχει αρχίσει να περιορίζεται η αιμορραγία» της απώλειας θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει νέα προβλήματα που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος εξορθολογισμού των δαπανών του δημοσίου.

Ο «επίτροπος» που διορίστηκε από την κυβέρνηση της Ρώμης με αρμοδιότητα την αναθεώρηση των δαπανών του δημοσίου, ο Κάρλο Κοταρέλι, αναφέρει στο προσωπικό του ιστολόγιο ότι «αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που καταφέραμε να εξοικονομήσουμε για να αυξήσουμε και πάλι τα έξοδα του ιταλικού κράτους, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μειώσουμε τους φόρους που επιβάλλονται στους εργαζόμενους».

Ο Κοταρέλι, σύμφωνα με ιταλούς σχολιαστές, αναφέρεται στην απόφαση να διατεθούν περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ για την πρόωρη συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ωστόσο ότι η εν λόγω απόφαση στην πραγματικότητα αποτέλεσε συμβιβασμό που επετεύχθη στο Κοινοβούλιο, και όχι πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ρέντσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης