Οι εμπειρίες που βίωσε από το 2014, οπότε ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει την έλευση Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε., με βάση όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Politico» ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εάν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη το 2015, η ισορροπία θα ήταν λιγότερο καλή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εάν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη το 2015, η ισορροπία θα ήταν λιγότερο καλή»«Εκείνη την περίοδο πάλευα σκληρά για τη σταθερότητα του Eurogroup, ιδιαίτερα για την Ελλάδα (εναντίον των επιθυμιών του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε). Εάν δεν το είχα κάνει, η Ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί» πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά το δύσκολο έτος, η Ε.Ε. είναι σε mood να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα τυχόν ανακύψουν -συμπεριλαμβανομένων του Brexit και του Τραμπ.

«Δεν υπάρχει στα αλήθεια τίποτα για να παραπονεθώ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι με τα τελευταία στοιχεία να εμφανίζουν ανάπτυξη της οικονομίας και πτώση της ανεργίας, και με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κρατών-μελών να υποχωρούν, «υπάρχει κάτι καλύτερο να αναφέρει κάποιος σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αυτό δεν εξαρτάται από τη διάθεσή μου αλλά από γεγονότα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το Brexit δήλωσε πως δεν θα είναι απλώς μια ενόχληση, αλλά περισσότερο κάτι σαν πονοκέφαλος. «Ο κόσμος θα συνειδητοποιεί όλο και πιο πολύ κάθε ημέρα την πυκνότητα των προβλημάτων σε καθημερινή βάση, χωρίς πάντα να είναι σε θέση να δώσει μια συνεκτική απάντηση σε αυτά τα προβλήματα» τόνισε.

Αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, δεν «μάσησε» τα λόγια του και είπε ότι έχει ήδη «εξηγήσει» στον Αμερικανό πρόεδρο πως θα «πρέπει να σταματήσει να εύχεται κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας» και να αποχωρήσουν από την Ε.Ε.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στον Λευκό Οίκο με τις παραιτήσεις αξιωματούχων, δήλωσε πως «είμαστε καλύτερα οργανωμένοι από τη διοίκηση του Τραμπ. Και αυτό διότι εάν υπάρχουν εσωτερικές δυσκολίες, αυτές οι δυσκολίες διορθώνονται με άμεση συζήτηση και όχι με το να απολύουμε ανθρώπους», επισημαίνοντας πως δεν έχει κανέναν λόγο να απολύσει κανέναν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι εάν η Ε.Ε. διαλυθεί, όπως έχει τονίσει ο Τραμπ, «τα Δυτικά Βαλκάνια θα χάσουν την ευρωπαϊκή προοπτική».

Όπως δήλωσε, «δεν είμαι υπέρ της ένταξης των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην Ε.Ε. σύντομα. Αλλά εάν απομακρύνεις την ευρωπαϊκή προοπτική, τότε θα βιώσουμε πάλι ό,τι και το 1990. Ελπίζω ο Tραμπ να το καταλαβαίνει αυτό».

Αναγνώρισε, δε, πως η Ε.Ε. αντιμετωπίζει προβλήματα, μεταξύ άλλων με την Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ε.Ε. και αντιμετωπίζουν κριτική από τις Βρυξέλλες ότι υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

Επιπλέον, υιοθέτησε μία πιο αυστηρή στάση έναντι της Βαρσοβίας -η οποία θα είναι «πολύ μόνη μετά το Brexit»- παρά έναντι της Βουδαπέστης.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι συνομιλίες ένταξης δεν θα πρέπει να σταματήσουν, τουλάχιστον στα χαρτιά, κάτι που είναι ενάντια στη γραμμή που ακολουθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Αυστρίας, καθώς και οι δύο έχουν ζητήσει να μπει τέλος στις έτσι κι αλλιώς παγωμένες συνομιλίες.

«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, δεν μπορούμε απλώς να την αφήσουμε να γλιστρήσει στη λήθη. Δεν είμαι υπέρ του να σταματήσουν οι διαδικασίες ένταξης με την Τουρκία» τόνισε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την υποχρέωση που επέβαλε η ίδια στον εαυτό της να γίνει μέλος της Ε.Ε., σχεδόν κάθε λεπτό.

«Δεν είναι η Ε.Ε. που θέλει να ενταχθεί στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία στην Ε.Ε.» υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης