Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Jens Weidmann δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία της Κεντρικής Τράπεζας να αναδιανέμει τα ρίσκα στην Ευρωζώνη.

«Η νομισματική πολιτική έχει ήδη κάνει μια σημαντική συμβολή στο να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης» αναφέρει σε δηλώσεις του που προετοιμάστηκαν για ένα συνέδριο στο Βερολίνο. «Ωστόσο, έχουμε προχωρήσει σε άγνωστη και επικίνδυνη περιοχή» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ανακοίνωσε πριν από έναν χρόνο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει απεριόριστα κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Αυτή η υπόσχεση ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές, με την ΕΚΤ μέχρι στιγμής να μη χρειάζεται να προχωρήσει σε πραγματικές αγορές.

Ο Weidmann, επικεφαλής της Deutsche Bundesbank, δήλωσε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα θα υπερβεί την εξουσία της εάν συμμορφωθεί με τη θέση της ΕΚΤ.

Εάν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αγοράζουν κρατικά ομόλογα μεμονωμένων χωρών με άσχημες πιστοληπτικές αξιολογήσεις, «αναδιανέμουν το ρίσκο επισφαλών δημοσιονομικών πολιτικών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τόνισε, μόνο τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα, ως δημοκρατικά εκλεγμένα σώματα, να συμφωνήσουν σε μια τέτοια αναδιανομή ρίσκου.

Πηγή: capital
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης